Tablonun getirdiği yeni rekor 31 milyon İsrail Şekeli

Milyarder Meshulam Riklis’in satışa sunduğu Amedeo Modigliani’nin “Anne Bjarne’nin Portresi” Yahudi Fransız işadamı tarafından 8,5 milyon dolara satın alındı

Sanat
8 Temmuz 2013 Pazartesi

İsrail’de satışa sunulan ikinci el tablo 31,4 milyon İsrail Şekeli (yaklaşık 8,5 milyon dolar) ödenerek ülkedeki en pahalı tablo ünvanına sahip oldu.

1919 yılında resimlenen Amedeo Modigliani’ye ait olan “Anne Bjarne Portresi" adlı tabloyu Fransız Yahudi işadamı telefon aracılığıyla satın aldı. Bu pahalı parçayı ABD’de yaşadığı evinde muhafaza eden İsrailli milyarder Meshulam Riklis satışa çıkardı.

 

Riklis 30 yıl önce tabloyu yaklaşık olarak 1 milyon Amerikan doları ödeyerek New York’tan satın almıştı. Riklis’in eşi Tali “Sahip olduğumuz en pahalı tablo Modigliani değil, İngiliz ressam Francis Bacon’a ait olan eser” dedi.

 

 

 

Fransız milyarder işadamı Meshulam Riklis ve eşi Tali


Tabloyu neden satmak istedikleri sorusuna Riklis çifti “Biz bu tablonun gelirini Hindistan, Asya, Latin Amerika ve Afrika’da yaşayan insanların hayatını kolaylaştıran Haysiyet Fonuna (Dignity Fund) ve özellikle İsrail ordusu gazilerine yardım eden Beit Halochem Merkezi’nin kültürel etkinliklerine bağışta bulunmak istedik” cevabını verdi. 

İsrailli, Çinli ve İspanyol alıcıların ilgi odağında bulunan tablo Matsart Müzayede Evinde Fransız bir işadamı tarafından telefonda satın alındığı duyuruldu. 

Matsart Müzayede Evi danışmanı Shmuel Bahagan eserin İsrail’de satılan en pahalı sanat çalışması olduğunu belirtirken “sanata duyulan talep tüm dünya yatırımcıları tarafından ilgiyle karşılanıyor” ifadesini kullandı. 

Elde edilen bu rekor dünya rekorunun çok uzağında yer alırken geçtiğimiz yıl 120 milyon dolara alıcı bulan Edvard Munch tarafından resimlenen “Çığlık” adlı eser halen dünyanın en pahalı tablosu rekorunu elinde bulunduruyor.