Alman gazetesinden İsrail karşıtı karikatüre özür

Gazete, manşetin yanlış anlaşıldığından duyduğu pişmanlığı dile getirirken karikatürü yayınlamanın hata olduğunu kabul etti

Dünya
5 Temmuz 2013 Cuma

Sueddeutsche Zeitung Alman gazetesi yayınladığı karikatürde İsrail devletini açlıktan gözü dönmüş bir canavara benzettiğinden duyduğu pişmanlığı bildirdi. Geçtiğimiz salı günü İsrail hakkındaki resmin tekrardan ikinci kez incelendiğini söyledi.

Karikatürün başlığında Yahudi devletinin düşmanları tarafından Krala –Tevrat’ta da yer alan halkın çocuklarını kurban ettikleri ve krala benzetildiği ima ediliyor.

Berlin’de yaşayan İsrail Büyükelçisi bu resmi eleştirirken Yahudi grupları antisemitizm düşmanlığı olarak haberi duyurdular.

Gazete yine geçtiğimiz çarşamba günü web sayfasında çıkan manşetin yanlış anlaşıldığından duyduğu pişmanlığı kısaca dile getirirken karikatürü yayınlamanın hata olduğunu ifade etti. Resmin arşivden alındığını ve aslında İsrail’i tasvir etme gibi bir niyetleri olmadığını belirtti.

Ekte yapılan açıklamaya göre çizim Alman silahlarıyla kuşanan İsrail’i hasta ve aç bir canavar olarak betimliyor. Başlıkta: “İsrail Almanya’nın yıllar önce sunduğu silahları bedelsiz kabul etmiştir.” ibaresi yer alıyor.

Alman Yahudi Cemaati karikatürün basımı üzerine olayı haber olarak verdi. Alman Yahudi Merkez Kurul Başkanı Dieter Graumann “Gelinen durum neredeyse Nazi yanlısı Der Sturmer gazetesinin seviyesinde” dedi.

Gazete önce web sayfasında “Aç bir canavar Yahudi düşmanlığı mı?” tepkisinde bulunup daha sonra karikatürle ilgili “Antisemitizm hakkında yapacak bir şey yok” diye devam etti. Tepkiler üzerine “Yanlış anlaşılmaya sebebiyet verdiğinden farklı bir karikatür seçilmeliydi” dedi. Bir önceki yıl da gazete Alman yazar Gunter Grass’a ait İsrail düşmanlığını ifade eden bir şiiri yayınlamıştı.