Yahudi hayatları kurtaranlar hatırlandı

İsrail Kudüs’te bulunan soykırım müzesi Yad Vaşem, son elli yılda, II. Dünya Savaşı’nda Yahudi hayatları kurtarmalarından dolayı ödül verdiği kişileri ve insanlığa hizmetlerini anlatan yeni bir sergi açtı.

Dünya
5 Temmuz 2013 Cuma

Müze, İsrail’in kuruluşundan bu yana, 47 ülkeden 24.811 kişiyi  Uluslararası Dürüst Ödülü ile şereflendirdi ve her bir kurtarıcı  için müzenin bahçesine  bir keçi boynuzu ağacı dikti. 

Uluslararası Dürüst Ödülü savaşta kendi hayatını riske atarak Yahudileri kurtaran Yahudi olmayan kahramanlara veriliyor.

Keçi boynuzu ağacının bu kahramanlar adına dikilmesinin sebebi ise ağacın ilk meyvelerini ekildikten 70 yıl sonra veriyor olması. Dolayısı ile böyle bir ağacın diken kişiye  hiç bir faydası yok iken, ancak  gelecek nesillerin  meyvelerinden faydalanacak olması.

Yahudi sözlü kanunlar kitabı  Talmud’da bahsi geçen keçi boynuzu  ağacı aynı zamanda, ‘Bir insanın  hayatını kurtaran aslında bütün dünyayı kurtarır’ diyen Yahudi felsefesinin de bir sembolü. 

Kendisi de bir kurtarılan olan Yad Vaşem Müzesi danışmanlarından Rav Israel Meir Lau, basına yaptığı açıklamada şöyle diyor: “Gelecek nesiller bu kahramanları ve yaptıklarını mutlaka bilmek zorunda.” 

Rav Lau, Yahudi olmayan bir Rus; Feodor Mikhailichenko tarafından savaş sırasında Buchenwald toplama kampından kaçırılarak kurtarılmış.