Sanatta kısa kısa: İmrozlu Rumların hikâyesi

Tuna SAYLAĞ Sanat
3 Temmuz 2013 Çarşamba

İmrozlu Rumların hikâyesi ‘Rüzgârlar’ sinemalarda

Rum azınlığın giderek izlerinin silindiği Gökçeada´nın (İmroz) bugününü ve küllenmiş olsa da var olanı belgelemek üzere yapılmış bir film Rüzgârlar. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Film Festivali’nde de gösterilen yapıt, Selim Evci’nin ikinci uzun metraj filmi. Senaryo aşamasında Hubert Bals Fonu’ndan, yapım sonrası da Kültür Bakanlığı’ndan destek alan filmde başrolleri Yusuf Nejat Buluz, Mediha Didem Türemen, Rüçhan Çalışkur ve Zeynep Gülmez paylaşıyorlar.

KONU: Filmler için ses kayıtları yapan Murat, Gökçeada´da (İmroz) duyduğu çeşitli sesleri kaydeder ve fotoğraflar çeker. Adayla ilgili bir fotoğraf sergisi açmak istemektedir. Bu çalışmaları sırasında adada tek başına yaşayan 80 yaşlarındaki Madam Styliani ile tanışır ve aralarında bir dostluk gelişir. Styliani’nin kendi sesinden hayatını, anılarını kaydetmeye başlar.

Yönetmen Selim Evci film ile ilgili bakın neler söylemiş: 

“Beslendiği trajik tarihe ve ana karakterlerin yalnızlığına rağmen Rüzgârlar; umut olabilme, bir bellek çalışması ortaya koyabilme ve bu kimlik mücadelesini yaşayanlara güç verebilme adına yazılmıştır. Geçmişi ile yüzleşme cesareti gösteren toplumlar küçülmezler, aksine insanlık tarihine aynı hataların bir daha yapılmaması için önemli bir miras bırakırlar.” 

www.ruzgarlar.com

BULUŞMA 

6 Temmuz-11 Ekim tarihleri arasında, Maçka Medica’da gerçekleşecek olan, güçlü sanatı ve entelektüel kimliği ile son yılların en üretken ressamlarından biri olan Ekrem Kahraman’ın ‘BULUŞMA’ adlı sergisi, ‘Gündelik yaşam alanlarında sanatsal çözümler öneren projeler’ kapsamında Şeli A.Benhabib tarafından düzenlendi. Kahraman, son yıllarda küreselleşmeyle birlikte her yana savrulan bireysel, toplumsal yapının, aklın ve yaşamın yaralarını sarmada çağdaş sanatın en doğru tedavi eden bir enstrüman olduğunu ileriye sürüyor.

www.selisanat.com

 

John Legend Harbiye Açıkhava Sahnesi’nde 

Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi, 29 Temmuz akşamı, Soul ve R&B’de kendi neslinin en iyi söz yazarı ve şarkıcılarından, kazandığı 9 Grammy’nin yanı sıra konserleriyle göz dolduran John Legend’ı konuk ediyor.  Sanatçı,  yalnızca müzisyenliğiyle değil, aktivizmiyle de tanınan bir müzisyen. ‘Ordinary People, Save Room, Everybody Knows’ ve ‘Used to Love U’ gibi birçok hit şarkıya hayat veren ve 2009 yılında Time Dergisi’nin ‘Dünyaya Yön Veren 100 Kişi’ listesinde yer alan Legend, yeni albümünün dünya turnesi kapsamında İstanbul’da.

 

“Hâlâ Hatırlıyorum”

Adalar Müzesi, 2013 sergi serisinin ikincisinde araştırmacı yazar Dr. Akillas Millas’ı ağırlıyor. 29 Haziran’da Büyükada Çınar Müze Alanı’nda açılan sergi, 1970’den beri Atina’da yaşayan Büyükadalı Akillas Millas’ın nadir koleksiyonlardan Adalar külliyatını içeriyor. Sergide, sanatçının gözünden 1900’lerin ilk yıllarına kadar Büyükada gözler nüne seriliyor. Millas’ın çizimleri, kartpostallar, fotoğraflar, resimler ve yazıların yanı sıra  “Hala Hatırlıyorum” (I Still Remember) isimli bir de belgesel film yer alıyor.  Küratörlüğünü Millas ve Deniz Koç’un, sergi tasarımını ise Sera Dink’in üstlendiği sergi, 1934 yılında İstanbul’da doğan, çocukluk ve gençlik yıllarının tamamını Büyükada’da geçiren, asıl mesleği doktorluk olan araştırmacı yazar Akillas Millas, Türkiye’de özellikle futbolculara ilk menüsküs ameliyatlarını yapan cerrah olarak da tanınır.  Sergi bir yıl süresince açık kalacak.

www.adalarmuzesi.org