Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), küresel gıda israfının altını çizmek için bu seneki Dünya Çevre Günü’nün temasını “Düşün, Ye, Tasarruf Et” olarak belirledi. 5 Haziran’da kutlanan Çevre Günü etkinlikleri kapsamında, farklı toplumların gıda tasarrufuyla ilgili gelenekleri küresel kamuoyuna tanıtıldı.
Etkinliklerin ev sahipliğini üstlenen Moğolistan, Cengiz Han zamanından beri etleri kurutmasıyla tanınıyor. Savaşa giderken, askerlerin pantalonlarının iç tarafındaki cebine etler doldurulup, bacakların her hareket edişlerinde atla aralarında sıkıştırılarak bastırılırmış. Bu bastırma tekniğiyle kurutulan etlerin, ülkemizdeki pastırma ve İtalya’daki pastrami kurutulmuş et çeşitlerinin atası olduğu söyleniyor.
“Dünya bütün insanların ihtiyaçlarını karşılayabilir ama ihtiraslarını değil!”
Mahatma Gandhi