Hahambaşı Haleva’dan ‘ırkçı profesör’ sitemi

İstanbul’da düzenlenen AGİT Genel Kurulu’ndaki özel oturumda bir konuşma yapan Hahambaşı Rav İsak Haleva diyalogun, barış ve birlikteliğin aracı olduğunu belirtti.

Toplum
3 Temmuz 2013 Çarşamba

Hahambaşı Rav İsak Haleva, İstanbul’da toplanan AGİT Parlamenterler Asamblesi 22. Genel Kurulu’nda  ‘Diyalog ve İşbirliğinin Artırılması – Irkçılık, Yabancı Düşmanlığı ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Dünyaya Ortak Mesaj’ konulu özel oturumda bir bildiri sundu.

Konuşmasında son günlerde oluşan sıra dışı söylemler hakkında fikir belirten Hahambaşı Haleva, görüşlerini şu sözlerle paylaştı: “Coexistence/Birlikte var olma kültürü zeminlerinin oluşması adına bence en önemli koşullardan bir ‘Ötekileştirmenin Sonlandırılması’dır. ‘Ben ve benim gibiler’ ile ‘ben ve benim gibi olmayanlar’ yani ‘ötekiler’ arasına ayırım koymak, sözünü etmeye çalıştığım ‘birlikte var olma’ kültürünün oluşabilmesindeki en temel engel niteliğindedir.

‘Bizler pozitif - onlar negatif’ mantığı sonuçta ‘bizler’le ‘onlar’ arasında çelişkiyi kaçınılmaz kılar. Oysa hepimiz aynı cevherden var kılındığımız için hiçbirimizin bir diğerine üstünlüğü veya önceliği olamayacağını içimize sindirmemiz gerekir. Bunu hiç unutmayalım derim.

Söz buraya gelmişken beni üzen, hatta bir ölçüde hayal kırıklıklarına da sevk eden bir olayı sizlerle paylaşmak adına bir parantez açmaktan kendimi alıkoyamayacağım.

Olay şu: Çok muteber üniversitelerimizin birinde taşıdığı unvana bakarak kendisinin çağcıl bir aydın olabileceğini düşündüğümüz ve çağcıl aydın gençler yetiştirilmesinde birincil önemde etkili olabileceğini sandığımız profesör sıfatlı bir zat; geçenlerde Taksim gösterilerine katılanlara hitaben,

‘Yahudi, Ermeni ve Rum’sanız Gazi eylemlerinde aktif rol almanızı anlayışla karşılıyorum. Lütfen soyunuzu araştırın,’ demiş, diyebilmiştir. Ülkenin toplumsal barış ve uzlaşmaya, birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda olayların; hiç ilgisi, alakası yokken dinsel etnisite ayırımcılığı ve ötekileştirme temelli yorumlanmasının kime ne faydası olabileceğini takdirlerinize sunmak isterim. 

Kuşkusuz bu durumu genelleştirecek değilim. Ama bu aktardıklarım, burada bulunan herkese öğrenimli çevrelerde bile daha ne kadar çok çalışmamız gerektiğini gösteriyor olsa gerektir.”

30 Haziran Pazar günü Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen özel oturuma AB İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin  Büyükkaya moderatörlüğünde yapılan çalışmaya Hahambaşı Rav Haleva’nın yanı sıra Rum Ortodoks Patriği I.Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili ve Başepiskopos Aram Ateşyan, Süryani Katolik Patrik Vekili Mgr. Yusuf Sağ ve Diyanet İşleri Başkanını temsilen DİB Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Paçacı katıldı. Oturum sonrası konuşmacıları kabul eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek kendilerine katkıları için teşekkür etti.