Mısır´da demokrasi çalışmadı: Mursi ihtilal ile gitti

30 Haziran’da yüz binlerce Mısırlının Tahrir Meydanı’nda başlattığı hükümet karşıtı protesto gösterileri sonunda büyük bir kaosa dönüşünce Mısır ordusunun baskısı sonucu Cumhurbaşkanı Mursi iktidarı bırakmak zorunda kaldı.

Dünya
3 Temmuz 2013 Çarşamba

Arap Baharı sırasında Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan Tahrir protestoları bu sefer seçimle iktidara gelen Mursi'nin siyasi kariyerinin sonu oldu.

  Mursi’nin seçimle iktidara gelmesinden bir yıl sonra yönetimden memnun olmayan yaklaşık üç milyon Mısırlı  geçtiğimiz pazar gününden beri   ülkenin dört bir yanında sokaklara dökülmüştü.

Mursi’nin vaatlerini yerine getirmediği ve ülkeyi kendi çıkarları doğrultusunda yönettiği düşüncesi ile gerçekleştirilen eylemlerde yer yer yaşanan şiddet olaylarında bugüne kadar 16 kişi hayatını kaybetti. 

 ORDUYLA RESTLEŞME

  Protesto olaylarının büyümesi üzerine Mısır ordusu Cumhurbaşkanı Mursi’ye krizi çözmesi için ültimatom vermişti, ancak Mursi’nin bu ültimatoma sert cevap vermesi krizin derinliğini arttırmış ve Mursi liderliğindeki Müslüman Kardeşler partisinin laik ordu ile karşı karşıya gelmesine neden olmuştu.

 BAKANLARDAN DESTEK

  Gösterilerin başlamasından bu yana, Mısır hükümetinin altı bakanı istifa etmiş, istifa nedenini ‘göstericilerle dayanışma’ olarak açıklayan bakanlar kervanına son olarak Dışişleri Bakanı Kamil Amr katılmıştı.