Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: "Yahudi diasporası sözlerim çarpıtıldı”

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay pazartesi günü gazetecilere yaptığı değerlendirmede Gezi olaylarının arkasındaki güçlerden bahsederken Yahudi diasporasını işaret etti. Atalay’ın ifadesi üzerine Türk Musevi Cemaati “endişe ve üzüntü duyduk” derken, Beşir Atalay daha sonra yaptığı bir açıklama ile sözlerinin bilinçli olarak çarpıtıldığını ve Yahudi lobisiyle ilgili bir ithamın bulunmadığını söyledi

Toplum 0 yorum
3 Temmuz 2013 Çarşamba

Başbakan Yardımcısı Atalay’ın Basın Müşavirliği’nden yapılan açıklamada, Atalay’ın Kırıkkale’de gazetecilerle yaptığı görüşmede, bazı ifadelerinin çerçevesi dışına taşınarak, eklemeler yapılarak kimi gazetelere, internet sitelerine ve köşe yazılarına “Gezi Parkı olaylarının arkasında Yahudi diasporası olduğu” şeklinde yansıdığı bildirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Başbakan Yardımcımız Sayın Beşir Atalay’ın bu şekilde bir ifadesi veya değerlendirmesi söz konusu değildir. Maalesef bir haber ajansı Başbakan Yardımcımızın açıklamalarını kendisi yorumlayarak ve çarpıtarak bu şekle getirmiş ve servis etmiştir. Konuşma kaydına ve diğer haber ajanslarının metinlerine bakılırsa bu görülecektir. Değerlendirmede sadece uluslararası medyanın Gezi Parkı olaylarını çabuk satın alması ve maksadı aşan uzun yayınlar yapması üzerinde durulmuş, Yahudi diasporası dış basın boyutunda anılmıştır. Konuşmada ne Türkiye’deki Musevi vatandaşlarımız ne de diğer ülkelerdeki Musevilere dönük bir işaret, ifade ve kasıt söz konusu değildir."

NEFRET SÖYLEMİ ELEŞTİRİSİ

  CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, twitter mesajında “Süreç’ten sorumlu Başbakan Yardımcısı’nın Gezi’nin arkasında ‘Yahudi diasporası var’ sözleri; demokrasilerde nefret söylemine karşılıktır,” diyerek  Atalay’ın sözlerini eleştirdi. Gazeteci/Yazar Mustafa Akyol da “Yahudi Diasporası suçlaması, ne doğru, ne haklı, ne de faydalı… Tashih edilmesi şart…” diyerek tepkisini dile getirdi.

Türk Musevi Cemaati’nden tepki

Atalay’ın “Yahudi diasporası” ifadesi üzerine Türk Musevi Cemaati de bir açıklama ile bu tip genelleme içeren söylemlerin üzüntü ve endişe yarattığını vurguladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Başbakan Yardımcımız Sayın Beşir Atalay’ın basından takip ettiğimiz; ‘Gezi olaylarının arkasında Yahudi diasporası olduğu’na dair yaptığı açıklamanın anlamı, kapsamı ve ayrıntıları ile ilgili bilgi edinmeye çalışıyoruz. Ancak her durumda, böylesi genelleme içeren söylemlerin içinde biz Türk Yahudi vatandaşlarının da bulunduğu ve dünyanın herhangi bir ülkesinde yaşayan o ülkenin Yahudi inancına sahip vatandaşlarını da kapsadığının anlaşılabileceği ve hedef alınabileceğine ilişkin kaygılarımızı belirtir ve bu gibi algılamaların doğurabileceği sonuçlara dair endişe ve üzüntülerimizi paylaşmak isteriz.”

ATALAY NE DEMİŞTİ?

  Beşir Atalay, Kırıkkale’de çözüm süreci hakkında değerlendirmelerde bulunurken şunları söylemişti: “Süreçle ilgili son olarak hükümet olarak biz kararlıyız, samimiyiz, dürüstüz ve bunu ülkemizin geleceği için çok önemli görüyoruz. Yurt dışında yurt içinde Türkiye’nin fazla büyümesinden hasetlik duyanlar var, kıskananlar var. Bunların hepsi bir araya geliyor. Bir yandan Yahudi diasporası. Gezi Parkı olaylarında yurtdışı basının tutumunu gördünüz. Nasıl hemen çabuk satın aldılar, hızlı şekilde, değerlendirmeler olmadan, hemen çok geniş şekilde yayına başladılar, gördünüz. Onun için biz birbirimize sahip çıkmaz zorundayız.”

1 Yorum