Golan’da kiraz toplamak

Yıllarca Arap-İsrail çatışmasının bir cephesi olmuş Golan Tepeleri bugün de ya Suriye iç savaşından kaçarak İsrail’e sığınan yaralılar, ya da Esad birliklerinin İsrail sınırına taciz ateşi açması ile uluslararası basının gündemine geliyor.

Dünya
1 Temmuz 2013 Pazartesi

Ancak Suriye-İsrail sınırında bulunan Golan Tepeleri aslında çöller ile bezenmiş Ortadoğu coğrafyasının nadir sayılacak yeşil vahalarından biri. 

Son elli yıldır çatışmalar ve savaşlar ile dünyanın gündemine

 ‘İsrail askerleri’, ‘Lübnan Savaşı’ ve ‘Suriye ordusu’ gibi şiddeti çağrıştıran kelimeler ile düşen bu bölge, özellikle baharın bitip yaz aylarına merhaba dediğimiz bu dönemde kiraz dolu ağaçları ile bir doğa cenneti. 

Kiraz en sevdiğiniz meyve olmasa bile yemyeşil ağaçları donatan küçük kırmızı kirazların yarattığı harika manzarayı seyretmek bile bu topraklarda yaşanan şiddeti ve kanı bir an için unutmanızı sağlayabilir. 

Bugünlerde Golan Tepeleri’nin İsrail tarafında olan birçok çiftlik  turistlere kiraz toplama gezileri düzenliyor. 

Son zamanlarda Esad birlikleri ile isyancılar arasında Golan’da olan çarpışmalar bölgede görev yapan BM askerlerini korkutup kaçırmış olsa da kiraz toplama gezisi için oluşan bilet kuyruğu İsrailli turistlerin bundan pek etkilenmediğini gösteriyor.