Mısır’da endişeler büyüyor

Tahrir sonrasında Mısır henüz istikrara kavuşamadı

Dünya
27 Haziran 2013 Perşembe

Demokratik seçimle başa gelen Muhammed Mursi’ye karşı muhalif gruplar protestoya hazırlanırken Mısır ordusu muhaliflerle iktidar yanlıları arasında şiddetli çatışmalar başlaması durumunda yönetime el koyabileceğinin sinyallerini verdi. 

Mısır’da muhalif gruplar 30 Haziran’da hükümet karşıtı mitinge hazırlanırken, ülkenin şiddet sarmalına düşeceği endişeleri büyüyor. Muhalefet, Müslüman Kardeşler kökenli Devlet Başkanı Muhammed Mursi’nin istifasını isterken Mursi yanlısı bazı aşırı gruplar muhalifleri kâfir ilan ederek onları ezme andı içti. 

Bu durum üzerine Mısır Genelkurmay Başkanı Abdülfatih el-Sissi konu hakkında ilk defa konuşarak ülkenin şiddetin ‘karanlık tüneli’ne girmesi durumunda ordunun müdahalede bulunacağını söyledi. Subaylara yapılan bir seminerde konuşan el-Sissi’nin demeci Mısır ordusunun Facebook sayfalarında yayınlanırken, bu konuşma ordunun Mursi’den duyduğu rahatsızlığı da göstermiş oldu.

El-Sissi ordunun bir süredir süren politik çatışmalardan uzak durduğunu ve muharebe yeteneğini arttırmaya odaklandığını; fakat ülkenin ayrılıkçı ve mezhepsel çatışmalara düşmesi ve devlet kurumlarının çökmesi durumunda yönetime el koymanın ahlaki ve vatani görevleri olduğunu söyledi.

El-Sissi, 30 Hazirandaki protesto mitingleri öncesinde kalan sürede tüm partilere samimi bir işbirliğine girmeleri ve krizi engellemeleri konusunda çağrı yaptı.

Mısır ordusu bu demeçleriyle yönetime el koymak için daha önce koyduğu çıtayı da indirmiş oldu. Zira el-Sissi daha önceki konuşmalarında ordunun göreve çağrılması için devletin çökme noktasına gelmesi gerektiğini söylemişti. 

Böylece bir seneden az süredir iktidarda bulunan Mursi’nin üzerindeki politik baskılar artmış oldu. Mursi iktidara geldiği kısa süre içerisinde politik muhalefetin yanı sıra suç oranının artması, enflasyonun yükselmesi, benzin kıtlığı, güç kesintileri ve işsizlik problemleri ile etkili şekilde baş edemediği için de çok sayıda eleştiri aldı.