Papa antisemitizmi kınadı

Katolik Hıristiyan aleminin en yetkili papazı, Vatikan’da misafir ettiği Dünya Yahudi Cemaatleri liderlerine hitaben yaptığı konuşmasında iyi bir Hıristiyan’ın asla antisemit olamayacağını belirterek, kendisinin bir Yahudi dostu olduğunun altını çizdi.

Kültür
25 Haziran 2013 Salı

Papa Francis  şöyle konuştu: “Geçmişimizde olan inkar edilemez bağlardan dolayı iyi bir Hristiyan’ın antisemit olması düşünülemez.” 

Papa sözlerine şöyle devam etti: “Katolik Kilisesi her tür nefret söylemini reddetmekte ve antisemitizmin her türüne şiddetle karşı çıkmaktadır.” 

Papa resmi olarak ilk defa davet ettiği Yahudi cemaat liderlerine Katolik kilisesinin 1965 Nostra Aetate Konvansiyonu’nu bir kez daha hatırlatarak, söz konusu  anlaşmanın Yahudi- Hıristiyan cemaatleri dostluğunun temelini oluşturduğunu söyledi. 

1965’te Vatikan’da toplanan Katolik papazlar ortak bir karar alarak o zamana kadar kilisenin resmi ideolojisi olan Yahudi karşıtlığına bir son vererek İsa’dan beri ilk defa iki dini inanç arasındaki tarihi bağı kabul etmişti. 

Katolik Kilisesi 1965’e kadar Yahudilerin Hristiyanlık inancını  kabul etmesini amaç edinen bir politikayı öngörüyor ve tüm dünyada bu amacı yerine getirmek için çaba gösteriyordu.