Dünya Sağlık Örgütü sünnet aletini onayladı

Dünya
20 Haziran 2013 Perşembe

PrePex adlı sünnet aletinin Afrika’da geniş kitlelere tanıtılmasıyla, 2015 yılına kadar Afrika’da 20 milyona yakın sünnetin yapılması bekleniyor

İsrailli bir firmanın bıçak yerine lastik kullanarak ürettiği ve kolay sünnet aparatı olarak lanse ettiği PrePex Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandı. PrePex’in Afrika’da AIDS ile mücadelede başarılı olması bekleniyor.  Circ MedTech şirketi tarafından üretilen PrePex, lastik halkalar kullanarak anesteziye ve dikişe gerek kalmadan dört buçuk dakikada sünnet işlemini gerçekleştiriyor. Eğitimli sünnetçiler tarafından yerleştirilen alet bir hafta boyunca sünnet edilecek bölgede bırakılıyor. Böylece sünnet derisi oksijensiz kalıp ölüyor. Ölü hücre ya doğal olarak kendiliğinden düşüyor ya da sünnetçi tarafından kolayca çıkarılabiliyor. Tanesi 20 dolar olan PrePex’in kullanımı kısa bir eğitimle öğretilebiliyor.

ABD Küresel AIDS Koordinatörü Büyükelçi Eric Goosby, “Dünya Sağlık Örgütü’nün ön şartlarına uygun olan PrePex, gönüllü medikal erkek sünnet programını güvenli bir şekilde artırmak için önemli bir fırsattır. PrePex’i kullanmak isteyen tüm ülkelere gereken desteği vermeye hazırız. Bu bildiriyle birçok hayat kurtulacak, ”dedi.  Aparat, yetişkin erkeklerin kullanabilmesi için 2012’de Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi ve AB tarafından onaylandı. Hedef pazarı Afrika olan PrePex çok sayıda erkeğin hızlı ve ucuz bir şekilde sünnet olmasına olanak sağlıyor. Goosby, Dünya Sağlık Örgütü’nün son birkaç senede Afrika’da iki milyondan fazla sünnet için ödeme yaptıklarını ve 2015’e kadar 20 milyondan fazla sünnet gerçekleştirmeyi beklediklerini söyledi.

Circ MedTech şirketi CEO’su Tzameret Fuerst, Bill ve Melinda Gates Vakfı ile ABD hükümeti tarafından desteklenen pilot programın bir parçası olarak Ruanda, Zimbabve ve Uganda’da yedi bine yakın sünnetin gerçekleştirildiğini söyledi. PrePex, 2009 yılında,  Dünya Sağlık Örgütü’nün Afrika’daki erkeklerin HIV virüsünden korunabilmeleri için sünnet olmaları gerektiğini belirten araştırmadan sonra üretildi.