“Holokost tekrarlanmayacak”

Dünya
20 Haziran 2013 Perşembe

Geçtiğimiz çarşamba günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve üst düzey yetkililerden oluşan bir heyet Polonyalı yetkililerle görüşmek üzere Polonya’ya gitti. Gezinin en dikkat çeken yanı Auschwitz-Birkenau Müzesi ziyareti oldu. Yetkililer,  Netanyahu ve Polonya Başbakanı Donald Tusk’ın imzaladığı resmi bildiri ile iki ülkenin başbakanlarının İsrail ve Filistin arasındaki gerginliğin sonlanması için koşulsuz olarak iki devletli bir çözüm önerisine gidilmesine hemfikir olunduğu belirtti. Polonya, İsrail’in Avrupa’daki en yakın müttefiklerinden biri olarak görülüyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu Polonya’ya yaptığı geziyi Auschwitz-Birkenau Müzesi’nin yirmi yedinci bloğunda sürekli olarak devam edecek olan “Shoah” adlı etkinliğin açılışına katılarak sonlandırdı.

Netanyahu etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada “Bugün de dahil olmak üzere Yahudi halkının soyunun tüketileceğine dair tehditler alıyoruz. Yahudi halkının devleti İsrail’in başbakanı olarak tüm dünya milletlerine şöyle sesleniyorum: İsrail Devleti başka bir Holokost ihtimaline izin vermeyecek, bunu engellemek için her şeyi yapacaktır. Bugün bile milyonlarca Yahudi’yi yok edeceğini ve haritadan sileceğini söyleyenler var ancak biz özgür bir ülkeyiz ve güçlü bir orduya sahibiz. Sahip olduklarımız sayesinde kendi milletimizi korur ve olası suç girişimlerini durdururuz,” dedi.