Filistinli heyet barış görüşmeleri için Çin’e gitti

Filistin’den bir heyet Pekin’deki ‘İsrail-Filistin Barışına Destek’ adlı BM uluslararası toplantısına katılmak üzere Çin’e gitti

Dünya
20 Haziran 2013 Perşembe

Filistin Halk Partisi lideri Bassam Al-Salhi başkanlığındaki heyette Filistin BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, El Fetih ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi temsilcileri bulunuyor. Al-Salhi, bu görüşmenin, Çin ve diğer ülkelerin İsrail-Filistin barış sürecinde daha aktif rol oynamasını sağlayacağını ve sürecin sadece ABD sponsorluğunda oluşuna bir son vereceğini ümit ettiğini belirtti. 

Geçen ay Pekin her iki tarafın da liderlerini ağırlamış, iki devletli çözüme dayalı barış görüşmelerinin yeniden başlaması yönünde çağrıda bulunmuştu. 

İSRAİL HÜKÜMETİNDE ÇATLAK SESLER

İsrail Ekonomi Bakanı Naftali Bennett pazartesi günü yaptığı açıklamada, iki devletli çözümün çıkmaza girdiğini belirterek, artık problemin nasıl çözüleceği ile ilgili konuşmayı bırakarak, problemle yaşamayı öğrenmeleri gerektiğini söyledi.

Maliye Bakanı Yair Lapid’in de kendisiyle aynı fikirde olduğunu belirten Bennett, Batı Şeria’da Filistinli ve İsrailli vatandaşların yaşam kalitesinin artırılmasına çabalanması, yerleşim yerlerinin inşasına devam edilerek, İsrail kontrolündeki C Bölgesi’nde İsrail’in egemenliğinin genişletilmesi gerektiğini belirtti. Bennett bu söylemleriyle geçen hafta benzer açıklamaları yüzünden tepki gören Savunma Bakanı Yardımcısı Danny Danon’u desteklemiş oldu.