Altın 4 yılın en zayıf noktasında

Altın-ABD hisse rasyosu 0.815’i görerek son 4 yılın en zayıf noktasına geriledi

Ekonomi
19 Haziran 2013 Çarşamba

Altının ABD hisselerine oranla değeri küresel borç oranının yükselmesine rağmen son dört yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Spot altın - Standard & Poor’s 500 Endeksi fiyat rasyosu geçtiğimiz yıl boyunca 1/3 oranında azalırken, 17 Mayıs’ta Kasım 2008’den bu yana en düşük seviye olan 0.815’e dokundu. Rasyo 14 Haziran’da 0.852 oldu.

Altın fiyatları bu yıl yüzde 17 değer kaybederken, S&P 500 yüzde 14 yükseldi ve 22 Mayıs’ta rekor kırdı. ABD’de hızlanan ekonominin FED tarafından uygulanan varlık alımında azaltmaya gidilebileceği endişeleri yaratmasıyla 2000 yılından bu yana ilk yıllık kaybına doğru ilerliyor.

New York merkezli ETF Securities Ltd. araştırma direktörü Mike McGlone, “Hisselere oldukça fazla para akışı gördük ama eğer aktif olarak portföy yönetiyorsanız S&P 500’ün biraz fazla zengin olduğunu görebilirsiniz. Altında temeller çok değişmedi, yalnızca bir düzeltme oldu,” yorumunu yaptı.

Külçe altın 2008 yılının sonundan bu yana yüzde 58 yükseldi. Bank of America tarafından hazırlanan bir endekse göre küresel borç oranı bu süre boyunca iki katından daha fazla yükselerek 23 trilyon doların üzerine çıktı. Uluslararası Para Fonu (IMF) 14 Haziran’da yaptığı açıklamada en azından bu yıl sonuna kadar FED’in aylık 85 milyar dolarlık varlık alımına devam edeceğini tahmin ettiğini belirtti ve merkez bankasını çıkış stratejisini uygularken çok dikkatli davranmaya çağırdı.