Piyasaların gözü yine Bernanke’de

Uluslararası piyasalarda dikkatler bu hafta yapılacak olan FED toplantısına çevrildi

Ekonomi
19 Haziran 2013 Çarşamba

Asya hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini bu hafta yapılacak olan FED toplantısına çevirmesi ve ekonomik teşviklerin azaltılacağı yolundaki beklentilere ağırlık vermesi ile birlikte yükselirken, yen son dört yılın en hızlı haftalık çıkışını gösterdikten sonra geri çekildi. Mısır düştü ve doğalgaz sıçrama yaptı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Japonya’da Topix Endeksi’nin yüzde 2,2 yükselmesinin de desteği ile yüzde 1 yükselerek 132.12 seviyesine çıktı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0,4’lük bir çıkış gerçekleştirdi. Yen, dolar karşısında, geçen hafta Temmuz 2009’dan bu yana en güçlü değer artışını göstermesinin ardından zayıflarken, Avustralya para birimi yüzde 0,5 yükseldi. Güney Kore para birimi Won yüzde 0,2 düşerek son iki ayın en düşük seviyesine yaklaşırken, doğalgaz yüzde 0,5 yükseldi. Mısır ve soya fasulyesi vadeli kontratları en az yüzde 0,8 değer kaybetti.

ABD’de FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bu hafta toplanacak ve bu toplantıda, FED politika yapıcıları, parasal genişlemeyi ne zaman yavaşlatmaya başlayacakları konusunda işaretler verebilir. Hindistan Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısında faizi değiştirmemesi bekleniyor. Bugün Euro Bölgesi’nde, Mart ayında rekor seviyeye çıkan dış ticaret fazlasının ardından, nisan ayı dış ticaret dengesi verisi açıklanacak. Küresel piyasalarda, FED Başkanı Ben S. Bernanke’nin 22 Mayıs’ta yaptığı konuşmada, istihdam piyasasının iyileşmesi durumunda, politika yapıcıların teşvikleri yavaşlatabileceğini kaydetmesinden bu yana yaklaşık 3 trilyon dolarlık erime oldu.

Auckland’da, aracı kurum ve refah yönetim şirketi First NZ Capital Ltd.’nin stratejisti Chris Green, “Ön planda ve merkezdeki kilit olay bu haftaki FOMC faiz kararı olacak. FED muhtemelen son dönemde gördüğümüz volatiliteyi yatıştırmak için yorumlarda bulunacak. FED muhtemelen teşvikleri azaltma konusunda eylül tarihine bağlı kalacak. Ancak teşviklerde beklenenden önce bir kesinti işareti verilmesi durumunda büyük bir düzeltme göreceğiz,” değerlendirmesinde bulundu.