G8 ZİRVESİ

Kuzey İrlanda’da bu hafta İngiltere’nin dönem başkanlığını sürdürdüğü G8 zirvesi yapılıyor. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip 8 ülkenin liderlerinin katıldığı zirveye İngiltere Başbakanı David Cameron ev sahipliği yapıyor. ABD Başkanı Obama, Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Almanya Başbakanı Merkel, Kanada Başbakanı Harper, İtalya Başbakanı Letta, Japonya Başbakanı Abe, AB Konseyi Başkanı Rompuy ile AB Komisyon Başkanı Barroso zirveye katılıyor. Zirvede küresel ekonomi, vergilendirme, ticaret, şeffaflık, terör ve aşırıcılıkla mücadele gibi konular görüşülecek.

Diğer
19 Haziran 2013 Çarşamba

Haftanın Sayıları

222.222.222,22 Euro (295.000.000USD)

Alman bir banka çalışanının eli 2 tuşuna basılı olarak uyuyakaldığında yaptığı para transferi miktarı

33.800.000 USD Amerika’da adının açıklanmasını istemeyen bir koleksiyonerin açık arttırmada 17. yüzyıl yapımı İran halısına verdiği rakam. 

Paraları böcekler yedi

Çin’de bir kadın altı ay önce çocuklarından aldığı 400.000 Yuan (65  000 USD) parayı naylon torbada ahşap çekmecesine sakladı. Geçtiğimiz ay paraya ihtiyacı olduğu için çekmeceyi açtığında “termit” olarak adlandırılan beyaz karıncaların paraları kemirerek tahrip ettiğini fark etti. Parasız kalan kadın bankaya başvurdu. Büyük oranda zarar gören paraların gerçek olduğunu tespit eden banka parayı 340.000 Yuan olarak sayarak yenileri ile değiştirdi. 

 

Obama ve Jinping’den samimi görüşme

ABD Başkanı Barack Obama ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında yapılan ilk zirve Kaliforniya’da gerçekleşti. Birçok konunun ele alındığı görüşmede siber saldırılar ve Kuzey Kore’deki sıkıntılar zirvenin ana konularını oluşturdu. Zirvede herhangi bir karar alınmadı ancak görüşme samimi bir ortamda gerçekleşti.

 

Peru Başkanı Ollanta eski başkanı affetmedi

Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala, eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori için verilen 25 yıllık hapis cezasını onadı. Fujimori devlet başkanlığı döneminde görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı. Fujimori’nin ailesinin itirazlarına rağmen Devlet Başkanı Humala cezayı hafifletmedi. Ollanta yaptığı açıklamada “Fujimori’nin sağlığı ölümcül derecede kötü değil” dedi.

 

Google Waze’i satın aldı

Google, İsrailli navigasyon devi Waze’i 1,03 milyar dolara satın aldı. Waze, navigasyon özelliklerinin yanı sıra trafikte diğer kullanıcıların yorumlarını görebilme imkânı sağlıyor. 47 milyon üyesi bulunan ve sosyal paylaşım sitelerine de erişim sağlama imkânı sunan uygulama Waze, Apple ve Facebook gibi teknoloji devlerinin de ilgisini çekmişti.

 

 

ÇIKAN

Cindy Lauper: Kinky Boots isimli Broadway gösterisi ile en iyi müzikal dalında Tony Ödülü’nü aldı.

 

İNEN

The Voice: NBC kanalının şarkı yarışması bu sezon çok gerileyen reytingler nedeniyle yayından kaldırıldı.

Haftanın Sözü

Gizli bilgileri Guardian ve Washington Post gazetelerine açıklayan eski CIA çalışanı Edward Snowden “Hükümetin gücünü devre dışı bıraktığında bu demokrasi için köklü bir tehlike oluşturur” dedi.

 Haftanın Karikatürü