Clinton: İsrail´in iki devletli çözümden başka alternatifi yok

ABD eski Başkanı Bill Clinton İsrail’in Yahudi kimliğini ve demokratik yapısını korumak için iki devletli çözüm önerisini uygulamaktan başka güvenilir alternatifinin olmadığını söyledi

Dünya
19 Haziran 2013 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’in 90. yaş günü kutlamaları için İsrail’de bulunan Bill Clinton yaptığı açıklamada İsrail’in komşularıyla ortak bir kadere sahip olduğunu ve bu nedenle nasıl bir geleceğe sahip olmak istediğine karar vermesi gerektiğine değinerek iki devletli çözüm önerisinin bölge için en geçerli çözüm olduğunu söyledi.

İsrail’in Rehovot şehrinde bulunan Peres Academic Center’da yaptığı konuşmada Clinton İsrail’de kendini her zaman evinde gibi hissettiğini ve bu ülkeyi kelimelerle anlatamayacak kadar çok sevdiğini dile getirdi.

Clinton ayrıca 90. yaş gününü kutlayan İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’i büyük bir vizyoner olarak adlandırarak başkanlığı sırasında yaşadığı en kötü günün İsrail Başbakanı Yitshak Rabin’in suikasta uğradığı gün olduğunu söyledi.

Eski Başkan konuşmasında “İsrailliler ve Araplar için her ne kadar en kötüye hazırlanmak mantıklı gibi görünse de, olumsuzluklara odaklanmak olumlu bir şey meydana getirme şansını azaltmaktadır,” dedi ve sözlerine, “Komşularınız her zamanki komşularınız. Öyle ya da böyle onlarla aynı geleceği paylaşacaksınız,” diye devam etti. Clinton, Peres’in İsrail’in güvenliğini sağlamaktaki başarısını övdü ve “Eğer İsrail güvenilir bir savunma gücü oluşturmasaydı, bölgede varlığını sürdüremezdi, ancak liderler bazen risk almak zorundadırlar,” dedi.

Clinton ayrıca İsrail’in Yahudi kimliğini ve demokratik yapısını korumak için iki devletli çözüm önerisi dışında başka daha iyi bir alternatifin henüz sunulmadığını belirtti.