İsrail ve Filistin ekonomik ilişkilere devam kararı aldı

Geçtiğimiz sene aralarındaki ekonomik ilişkileri askıya İsrail ve Filistin yeniden görüşmelere başladı. İsrail Maliye Bakanı Lapid, Filistinli meslektaşı ile biraraya geldi

Dünya
19 Haziran 2013 Çarşamba

İsrail Maliye Bakanı Yair Lapid ile Filistin Yönetimi Maliye Bakanı Şükrü Bişara hafta sonu Kudüs’te bir araya gelerek İsrail ile Filistin arasındaki ekonomik işbirliğini yeniden başlatma kararı aldı.

Toplantı sonrasında basına konuşan Lapid ekonomik işbirliğinin her taraf için de faydalı olacağını söyledi.  Lapid ayrıca görüşmelerin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun desteği ile gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.  Bu toplantı aynı zamanda Filistin yeni Başbakanı Rami Hamdallah tarafından atanan Bişara ile  Lapid arasındaki  ilk üst düzey görüşme oldu.

Filistin Yönetimi ile İsrail arasındaki ekonomik bağlar FÖY’ün geçen sene kasım ayında BM nezdinde tanınma girişiminden itibaren tamamen durmuş ve bu bağlamda İsrail Filistinliler adına topladığı gümrük vergilerinden oluşan yüz milyonlarca Şekel değerindeki vergiyi Filistin’e aktarmamıştı.

Haziran ayının başında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry barış görüşmelerinin tekrar canlanması için Filistin Yönetimi’ne 4 milyar dolarlık yardım yapılmasını önermişti.