Esad’dan İsrail’e tehdit

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesindeki iç savaşın İsrail topraklarına sıçrayabileceği konusunda bir açıklamada bulundu

Dünya
19 Haziran 2013 Çarşamba

Ülkesini iç savaşa sürükleyen Suriye lideri Beşar Esad ile yakın zamanda görüşme fırsatı bulan bazı Lübnanlı yetkililer, Esad’ın iç savaş sona erdikten sonra İsrail’e saldırma planlarından vazgeçmediğini belirtti.

Lübnan gazetesi Al Akbar’a açıklamalarda bulunan yetkililer, Suriye’de İsrail’e olan ortak düşmanlığın boyutunun mücadele eden olan grupları dahi bir araya getirebileceği söyledi. Yetkililer, Esad’ın, “Petrolümüzü Amerikalılardan korumalı ve yolumuza devam ederek düşmanımız İsrail’e karşı birleşmeliyiz,” sözlerine ek olarak Suriye’de birbiriyle savaşmakta olan her kesimden grubu birleşerek, Golan Tepeleri’nde İsrail’e karşı mücadele veren Filistinli gruplara destek vermeye çağırdığını söyledi.

Beyaz Saray: Kırmızı çizgi aşıldı

Perşembe günü Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, muhaliflere karşı kimyasal silah kullanan Suriye’deki Esad hükümetinin, kırmızı çizgiyi aştığı ve bu davranışın ABD’nin olaya daha fazla müdahil olmasına neden olacağı belirtildi.

Beyaz Saray muhaliflere destek sağlamak amacıyla doğrudan askeri malzeme yollanacağı açıkladı. Obama hükümetinden üst düzey bir yetkili, Suriye’de İran’ın giderek artan müdahalesinin ve Lübnan’dan kaynaklanan Hizbullah saldırılarının da ABD’nin muhaliflere destek verme kararında etkili olduğunu söyledi.

ABD’nin geçtiğimiz hafta muhaliflere silah yardımı yapacağını açıklamasının ardından uçuşa yasak bölge tartışmaları yeniden gündeme gelmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexander Lukashevich Rusya’nın Suriye’de uçuşa yasak bölgeye izin vermeyeceğini söyledi.

Mısır Suriye ile bağlarını kopardı

The Independent gazetesinin haberine göre, Mısır Devlet Başkanı Mursi, Şam ile tüm diplomatik bağları kopardıklarını açıklayarak, İran’dan destek alan Hizbullah’ı Suriye’den çekilmeye çağırdı.

Mursi, Kahire’de gerçekleştirilen ‘Suriye Devrimine Destek’ konferansında, “Yaptığımız toplantılar sonucunda, bugünden geçerli olmak üzere Suriye ile tüm diplomatik ilişkimizi tamamen kesmeye ve Kahire’deki Suriye büyükelçiliğini kapatmaya karar verdik,” dedi.

Konuşmasında tüm dünya ülkelerine Suriye üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması için çağrıda bulunan Mursi ayrıca Hizbullah’la ilgili de sert açıklamalarda bulundu.

Mursi, “Hizbullah’ın Suriye halkına karşı saldırganlığına karşıyız. Tüm ciddiyetimle söylüyorum, Hizbullah Suriye’den çekilmelidir. Suriye’de Hizbullah’a yer yok,” dedi.

BM İnsan Hakları Komisyonu’ndan Suriye’ye kınama

Cuma günü Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu yaptığı açıklamada, Suriye’deki iç savaşta hükümeti destekleyen Lübnanlı Hizbullah militanları da dahil olmak üzere yabancı asker ve militan kullanılmasını ağır bir dille kınadı.  Ancak açıklamada silah ve cephane akışının durdurulmasına yönelik herhangi bir çağrı yer almadı.  Cenevre Forumu’nda Arap ve Batı ülkelerinin önerisiyle Suriye’deki iç savaşın tüm taraflarını durumu daha da kızıştıracak ve tansiyonu yükseltecek girişimlerden kaçınmaya çağıran bir önerge kabul edilmişti. Nisan sonu itibariyle Suriye’deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 93.000’e ulaşmıştı.

İngiltere, Kuveyt, Suudi Arabistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerika Birleşik Devletleri adına Katar tarafından sunulan söz konusu önergenin metnine yalnızca Venezüella olumsuz oy verdi. Önerge metninde imzası olan tüm ülkeler muhalif güçleri destekliyor. Önerge için toplam otuz yedi ülke olumlu oy verirken dokuz ülke ise çekimser kaldı. The Independent gazetesinde yayınlanan bir habere göre İran, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın askeri güçlerine takviyede bulunmak için dört bin Devrim Muhafızı’nı Suriye’ye gönderme kararı aldı.

Ancak İran Dışişleri Bakanlığı hafta başında bir açıklama yaparak bu haberi yalanladı.