Almanya’dan Holokost kurbanlara ek ödenek

Dünya
12 Haziran 2013 Çarşamba

Evde bakım gören hasta Holokost kurbanlarına ayrılan ödeneği önemli ölçüde arttırma kararı alan Almanya hükümeti, ayrıca tazminat alabilmeleri için gettolarda uzun süre yaşamak zorunda kalan kişilerin seçilebilme niteliği kriterlerini gevşetti.

İsrail’de gerçekleştirilen Claims Conference’da yapılan görüşmeler sonrası evde bakım gören Holokost kurbanlarına 2014-2017 yılları arasında yaklaşık 800 milyon dolarlık yeni ek ödenek ayrılmasına karar verildi.

Merkezi New York’ta bulunan ve Holokost kurtulanlarının tazminat hakları için mücadele veren Claims Conference’ın yönetim kurulu başkanı Julius Berman, kurula yazdığı mektupta yeni anlaşmayla birlikte hem hak sahiplerinin sayısının artacağını, böylelikle bekleme listelerinin ortadan kalkacağını hem de kişilerin saygınlık derecesinin artacağını belirtti.

Bugün 56.000 Holokost kurbanı Claims Conference aracılığı ile evde bakım hizmeti alıyor.

Almanya hükümeti Holokost kurbanlarına verdikleri taahhütlere çok önem verdiklerinin altını çizmiş oluyor.  Almanya hükümetinin ‘kemer sıkma politikası’ uyguladığı bir dönemde bu anlaşmayı yapması, anlaşma ile ilgili diğer bir önemli husus