Filistinlilerden yeni Başbakan’a protesto

Yeni kurulan hükümette Sağlık Bakanı Jawad Awwad dışında Hebronlu temsilcinin bulunmaması Hebron halkı arasında memnuniyetsizlik yarattı

Dünya
12 Haziran 2013 Çarşamba

Filistin Özerk Yönetimi Başbakanı Rami Hamdallah’a karşı ilk protesto geçtiğimiz pazar Hebron’da gerçekleşti.

Onlarca Filistinli, Filistin lideri Mahmud Abbas tarafından göreve getirilen Hamdallah’ın yeni kurulan hükümette Hebron’dan tek bir bakana görev vermesini protesto etmek amacıyla oturma eylemi yaptı.   Protestocular hükümette Hebronlu tek bir bakanın bulunmasının adil olmadığını ve kendilerine haksızlık yapıldığını ileri sürdüler. Ayrıca Hebron halkı da Twitter ve Facebook aracılığıyla Hamdallah’a karşı bir kampanya başlatarak Başbakan’ı kendilerini hükümetten dışladığı gerekçesiyle ırkçılıkla suçladı.

Eyleme katılanlar, Batı Şeria’daki en büyük yerleşim bölgesi olan Hebron’un hükümette adil bir şekilde temsil edilmemesinin akıl almaz bir olay olduğunu söyledi. Protestoculardan Suhaib Zahdeh de Hebron’un Batı Şeria’nın en önemli ticaret şehri olduğunu ve Hamdallah’ın tek bir bakan görevlendirerek onları ayırdığını söyledi.  Londra kaynaklı Al-Quds Al-Arabi gazetesi Filistinli kaynakların, Hamdallah hükümetinin Feyyad hükümeti kadar güçlü olmadığı sözlerine yer verdi.

Bazı Filistinli kaynaklara göre Filistin yönetimi yeni kurulan hükümetten sorumlu olacak ve Hamdallah hükümeti Filistin yönetimine başvurmadan herhangi bir karar alamayacak.