“Özür dilerim ben bir zamanlar Nazi idim”

II. Dünya Savaşı’nda yaşanan Holokost savaş sonrasında yüzlerce kitap ve filme konu olmuştur, ancak bir zamanlar Nazi olup da sonradan pişman olan bir kadının ağzından yazılmış kitaplar nadirdir.

Kültür 0 yorum
7 Haziran 2013 Cuma

New York Times gazetesi, ilk baskısından tam  50 yıl sonra yeniden derlenerek basılan böyle bir  kitabı okuyucularına tanıttı.

Kitap, bir zamanlar Almanya’da yaşayan, en samimi arkadaşı Yahudi olan bir kadının, Nazi olduğunu, savaş Almanya’sındaki önemli görevlerini ve nihayet pişmanlıklarını anlatıyor.

Kitabın yazarı  Nazi Almanya’sının en önemli kadın propaganda yetkililerinden Melita Maschmann

Melita Maschmann 50 yıl evvel yazdığı  bu kitabı, bugün  yepyeni bir formatta, Yahudi arkadaşına yazılan mektuplar şeklinde yeniden yazdı.

Mektuplarında Maschmann, Yahudi arkadaşından bir af beklememekle beraber yoğun pişmanlığını ve nasıl şeytana uyduğunu tüm ayrıntıları ile anlatıyor.

ABD’li yayıncı Helen Epstein tarafından yeni formatında yayınlanan kitaptaki mektupların gerçek mi yoksa eski Nazi yazarın  hayal gücünün eseri mi olduğu bilinmiyor.

New York Times bugün Hindistan’da yaşadığı sanılan ve Hintli bir isim alarak izini kaybettiren yazara ulaşmaya çalışsa da başarılı olamadı. 

Maschman savaştan sonra 1945’te henüz 27 yaşında iken  müttefik kuvvetler komutanlığı tarafından tutuklanmış, hapis yatmış ve daha sonra ‘Nazizm’den arınma’ programlarına zorunlu katılma şartı ile serbest bırakılmıştı.

 

 

1 Yorum