Annette Bat Mitsva Kulübü kızları mezun oldu

Hahambaşılık Eğitim Komisyonu HEGKOM bünyesinde oluşturulan Annette Bat Mitsva Kulübü’nün 2012-13 dönemi kızlarının, toplu Bat Mitsva törenleri geçtiğimiz hafta Neve Şalom Sinagogu’nda yapıldı

Toplum
5 Haziran 2013 Çarşamba

Bu yıl yedincisi düzenlenen törene bir yıl boyunca kulübe devam eden Bat Mitsva çağındaki 49 genç kız katıldı.

Törene kızların yıl boyunca yaptıkları çalışmaları gösteren bir video klibin gösterimi ile başlandı. Ardından kızlar, kulüp şarkılarını söyleyerek babalarının kollarında sinagoga girip tevadaki yerlerini aldılar. Törenin akışını yürüten HEGKOM Koordinatörü Hayim Hason’un tüm davetlilere ‘hoş geldiniz’ dedikten sonra, törene katılamayan Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın kızları ve ailelerini kutlayan mesajını okudu. Daha sonra HEGKOM Başkanı Hayim Kohen Yanarocak ve bu yılın Bat Mitsva kulübü velileri adına genç kızlara hitaben   Sandra Bilmen birer konuşma yaptılar.

 Kızlar Tsena Urena’yı söyledikten sonra, Bet-Din üyesi Rav İsak Alaluf, Ehal kapılarını açtı. Kızlar Bat Mitsva duasının İbranice ve Türkçe tercümesini okudular. Hazan Rav David Sivi Anoten duasını okuduktan sonra Rav Alaluf Mişeberah duasını okudu.  Sinagogda bulunanlar eşliğinde okunan  Mizmor Ledavid’den  sonra Rav Alaluf söz alarak Bat Mitsva yapan kızlara hayır dualarını verdi.

Tören, yıl boyunca Bat-Mitsva kızlarına ablalık eden  Klerissa Koen, Kleri Kapyas, Beki Franko ve Lara Levi’yi tevaya davet ederek sundukları birer buket çiçekle teşekkür etmeleriyle  devam etti.

Bu yıl kızların, mum töreninin teması yıl boyunca öğrendikleri konulardı. Sırası ile mumlar yakılırken, Mitsva, Şabat, Hala, Doğal ve Tanrısal Ruh, Seçimler ve Karalar, Tanrısal hediyelerimiz, Tsedaka, Dua, Sara’nın hikayesi, Bayramlar ve kulübün adı Anette izah edildi. On ikinci mum yakılırken kulübe adı verilen, Annette Rubenstein Talu anıldı.

Kızlar yıl boyunca topladıkları tsedakayı Yetimleri Koruma  ve Barındırma Derneği Başkanı Aslan Benzeray’a teslim ettiler. Mumlar yakılırken Ava Nagila, Şir Gaaguim, Adon olam, Salam, Ose Şalom, Adama Veaşamayim, Od Yişama, Hora şarkılarını söylediler, kızlardan Karla Erbeş, Megi Bahar, Pia Behmuaras, Elis Avyente keman, Jesi Cemal arp sunumları ile törene değişik bir renk kattılar.

HEGKOM Başkanı Yanarocak, kızların gösterisini hazırlayan UÖMO Müzik Öğretmeni Emine Çolak, Arp Öğretmeni Fatmagül Keşkeş, Keman Öğretmeni Serkan Güner, ile Bat Mitsva Kulübü Sorumları Psikolog Romina Yeroham ile  Linda Güner’e teşekkür ederek, çiçeklerini verdi.

Tören kızlara, Rav Alaluf tarafından diplomaların dağıtımı ile son buldu. Kızlara diplomalarının yanı sıra ‘Yahudilikte Ergenliğe Geçerken’ kitabı ile Rav N. Behar’ın Dini Uygulama Rehberi ve İhtiyarlara Yardım Derneği’nin hediyesi verildi.

Neve Şalom Kültür Merkezi’ne inen kızlar aileleri ile birlikte pastalarını kestiler. Ardında Barın YurtLa Casa Catering’in hazırladığı kokteyle geçildi. Kızlar arkadaşları ile birlikte dans ederek ve aileleri ile birlikte bol bol resim çektirerek anılarını ölümsüzleştirdiler.

2002 yılında Hahambaşılık Eğitim Komisyonu bünyesinde oluşturulan Bat-Mitsva Kulübü, 2004 yılında bir yıl önce Şişli Ve Neve Şalom sinagoglarına düzenlenen eş zamanlı terör saldırısında çoçuk yaşta yaşamını kaybeden Annette Rubinstein Talu’nun adını yaşatmak üzere Annette Bat-Mitsva Kulübü olarak kabul edildi.