Netanyahu: İsrailli Araplara karşı ırkçılık ve Filistinlilere karşı taşkınlık eylemleri son bulmalı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Kudüs’teki kabine toplantısında, Tel Aviv yakınındaki Superland eğlence parkının Yahudi ve Arap okulları arasında ayrımcılık yapmasını “ırkçı” bir eylem olarak tanımladı.

Dünya
5 Haziran 2013 Çarşamba

Netanyahu ayrıca Batı Şeria’da, İsrailli aşırı sağcıların, Filistinlilerin otomobillerini tahrip etmesini ve Kudüs’teki Dormition Kilisesi’nin duvarına sloganlar yazmasını kınadı. Netanyahu, “Herhangi bir provokasyon veya gerekçe olmadan, Filistinlilere karşı yapılan taşkınlığı ve İsrailli Araplara karşı yapılan ırkçılığı kınıyorum,bu olayları durdurmak için her türlü yasal yolları kullanacağız,”dedi.

Superland eğlence parkındaki olay, Yafa’daki bir Arap okulu öğretmeni Khaled Shakra’nın parkı arayıp rezervasyon yaptırmak istemesiyle ortaya çıktı. Shakra’ya önce 17, 18 veya 19 Haziran’a rezervasyon yapılabileceği söylense de okula ait bilgiler istendikten sonra o tarihlerin uygun olmadığı belirtildi. Shakra birkaç dakika sonra tekrar arayıp, adının Eyal olduğunu ve Yahudi okulunda bir öğretmen olduğunu söyleyince söz konusu tarihlerden birine rezervasyon yaptırabildi.

Parkın yönetimi “Hem Yahudi hem Arap okulları aynı günde eğlence parkında bulunmak istemediklerini söylüyor. Söz konusu farklı gruplar arasında gerilim ve şiddet olaylarının yaşanması muhtemel. Bu sebeple, Superland yönetimi bu talepleri dikkate alıyor,” dedi. Ancak, kamu eleştirilerin ardından park yönetim politikasını gözden geçireceğini duyurdu.