Dünyanın dört bir yanından destek

ABD’li müzisyen Madonna, Instagram hesabından olaylar için “Türkiye’de Şiddeti Durdurun! Bir SEVGİ Devrimi Başlatın! Hoşgörü-İnsan Onuru ve Saygı!” notunu düştü.

Dünya
5 Haziran 2013 Çarşamba

Ayrıca İngiliz oyuncu Tilda Swinton, ABD’li müzisyen Moby ve Avustralyalı model Miranda Kerr de protestolara olan desteklerini iletti. Ağustosta İstanbul’a gelecek olan, Pink Floyd grubunun kurucusu Roger Waters facebook sayfasında BUGÜN YAPTIĞINIZ ŞEYDEN DAHA ÖNEMLİ HİÇBİR ŞEY YOK dedi. ABD’li oyuncu Josh Duhamel de Gezi Parkı protestolarına destek verenler arasındaydı. Ashton Kutcher ise Twitter’dan “İstanbul Park üzerine barışçıl protestolar polisin şiddetle baskısına dönüşüyor,” notunu yazdı ve New York Times’ın protestolara ilişkin haberini paylaştı.

 SLOVEN sosyolog Slavoj Zizek, Brezilyalı yazar Paulo Coelho ve ABD’li siyasi eleştirmen Noam Chomsky Taksim’de Gezi Parkı’nın yıkımına karşı çıkan ve polis terörüne direnenlere destek verdiğini bildirdi.

UKRANYALI feminist grup FEMEN yayınladığı bir videoda Türk kadınlarını haklarını savunması için protesto eylemine çağırdı.

Her yer Taksim oldu

1 Haziran günü ABD’de Chicago, San Diego, Los Angeles, San Francisco, Boston ve New York’ta Türkiye’deki gösterileri destek amacıyla protesto gösterileri düzenlendi.

Gezi Parkı protestosu Avrupa’nın tüm ülkelerine de yayıldı. İngiltere’nin başkenti Londra’da Fransa’nın başkenti Paris’te, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da ve Lahey’de, Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Almanya’nın Berlin,Hamburg, Münih ve Stuttgart şehirlerinde, İtalya’nın Roma ve Milano kentlerinde, Avusturya’da Viyana’da, Polonya’da Varşova’da, İspanya’da Barselona ve Madrid’de  Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da binlerce Türk ve Türkiye sempatizanının katılımıyla destek yürüyüşleri düzenlendi. İsviçre’nin Cenevre kentinde faaliyet gösteren Türk sivil halk örgütleri bir araya geldi. Avustralya’nın  Melbourne, Sdyney, Brisbane şehirlerinde, Kanada’da Toronto,Vancouver ve Ottawa’da; Çin’de Pekin ve Şangay’da; Rusya’da Moskova’da  eylemler düzenlendi.

İsrail adının eylemlerde geçmediğine sevindi

Türkiye’de ne zaman bir protesto olsa nasibini alan İsrail bu sefer adının eylemlerde geçmemesine sevinirken bir yandan da olayları dakika dakika takip ediyor. LIVE BLOG ile olayları an ve an veren Haaretz sitesi bunun yanı sıra ‘Türkiye Protestoları’ adı altında özel bir haber bölümü yayınlıyor. Yedioth Ahoronot olayları yakın merceğe alırken ülkenin önde gelen akademisyenlerinden Tel Aviv Üniversitesi Profesörü Dror Ze’evi’nin fikir yazısına geniş yer verdi. Prof Ze’evi Gezi Parkı olaylarından sonra Türk siyasetinde hiçbir şeyin artık eskisi gibi olmayacağından söz ederek iktidar partisinin seçmenleri ile olan iyi ilişkilerinin sarsıldığını, balayının sona erdiğini söyledi. İsrail radyosuna konuşan Türkiye uzmanı Ofra Bengio ise “Taksim Meydanı, Tahrir Meydanı’nı anımsatıyor mu?” sorusuna karşılık emin olmadığını fakat şişeden çıkan cinin, tekrar içeri sokulmasının mümkün olmayacağını söyledi. 2 Haziran’da Tel Aviv’deki Büyükelçilik Binası önünde protesto gösterisi düzenledi.