Uluslararası kamuoyundan tepki yağdı

Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, polisin insanların barışçıl gösterilere katılmaması ve bu hakkı tamamen yok etmek için aşırı şiddet kullandığını söyledi. Dalhuisen insan sağlığına ciddi şekilde zararları olan biber gazının kullanılmasının uluslararası insan haklarının ihlali olduğunu belirtti.

Dünya
5 Haziran 2013 Çarşamba

  İnsan Hakları İzleme Örgütü pazar günü yaptığı çağrıda polisin eylem yapan sivillere yönelik şiddetten kaçınmasını istedi. 

  Avrupa Meclisi Başkanı Martin Schulz güç kullanmanın tümüyle uygunsuz olduğunun ve sadece protestoların genişlemesine neden olacağının altını çizdi.

  Avrupa Birliği Dış İlişkileri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton polisin orantısız güç kullanımını eleştirdi ve diyalog kanallarının açık tutulması gerektiğini dile getirdi.

  Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, Twitter hesabında hükümet siyasi projeler ve polis şiddetiyle çatışmalara katkıda bulunmak yerine sosyal barışa katkıda bulunmalı” diye yazdı.

  Greenpeace Başkanı Kumi Naidoo İstiklal Caddesi’nde bulunan ofisleriyle devamlı irtibat halinde olduklarını ve Gezi Parkı’nı korumak isteyen eylemcilere her türlü sıhhi desteği sağladıklarını belirtti. Naidoo, “Başbakan Erdoğan’dan şiddete hemen son vererek konunun etraflıca tartışılması için medya sansürünün kaldırmasını talep ediyorum. Ortadoğu’daki ülkelere barış çağrıları yaptığını bildiğimiz Erdoğan, aynısını evinde de yapmalıdır,” dedi.

  Beyaz Saray, cuma günkü “itidal çağrısını” yinelerken, buna ek olarak “Türkiye’nin uzun dönem istikrarı, güvenliği ve refahının ifade, toplantı ve yürüyüş gibi temel haklarının güvence altına alınmasında olduğunu” belirtti.

  Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Türkiye’de yaşananları ‘olağanüstü kaygı verici’ olarak değerlendirip Fransa’nın Türk hükümetinden “ağırbaşlı olmasını ve olayları yatıştırmasını istediğini” söyledi.

 Almanya Başbakanı Angela Merkel protestoları değerlendirirken, hukuk devleti anlayışının, güvenlik makamlarının her zaman orantılı ve uygun hareket etmesini gerektirdiğini belirterek, tarafları itidale çağırdı.

   Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristiyan Vigenin, “Komşu dost Türkiye’de polisin protestoculara karşı aşırı şiddet kullanımından dolayı endişeliyiz,” dedi.

  Irak Başbakanı Nuri el Maliki Türkiye bu bölgede güvenlik ve istikrar bakımından önemli bir yerde diyerek şiddettin yayılmaması gerektiğini söyledi.

   Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Bizim beklentimiz Türkiye yönetiminin, hem muhalefet, hem toplum örgütleriyle biriken sorunlara çözüm bulunması için diyalog başlatmasıdır,” dedi.

 

TURİZM DARBE ALABİLİR

Türkiye’nin turistik destinasyonlarda dünyada altıncı sırada yer alması ve yıllık 30 milyon yabancı turist başarısı son gelişen olaylarla büyük darbe yiyebilir. Kanada, Yeni Zelanda, İngiltere, İtalya, Almanya, Bulgaristan ve birçok yabancı devlet Türkiye’de bulunan vatandaşlarını protestoların yapıldığı alanlara gitmemeleri yönünde SMS yoluyla uyarıyor ve Türkiye’ye seyahat edecekleri planlarını ertelemeye çağırıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye giden ve orada yaşayan vatandaşlarını ülkede yaşanan olası şiddet olaylarına karşı tetikte olmaları ve mitinglerden uzak durmaları uyarısında bulundu.

ESAD ZEVKTEN DÖRT KÖŞE!

Suriye, iç savaşını körüklemekle suçladığı Başbakan Erdoğan’a yönelik protestolardan duyduğu memnuniyeti saklamıyor. Suriye Dışişleri yetkilileri vatandaşlarına kötüye giden güvenlik şartları ve Erdoğan hükümetinin barışçıl eylemcilere uyguladığı şiddeti gerekçe göstererek Türkiye’ye gitmeme uyarısında bulunuyor. Suriye Dışişleri’nden, Başbakan’a protestoları güç kullanarak bastırmayı kesmesi aksi, taktirde istifa etmesi çağrısı geliyor. Türkiye, Suriye ayaklanmaları henüz başlarken Beşar Esad’a aynı çağrıyı yapmıştı.