İsrail gazetesinden Türkiye yorumu: “Balayı bitti”

İsrailli akademisyen: “İstanbul’da eninde sonunda sükûnet sağlanacaktır ama yaşanan bu olaylardan sonra Erdoğan’ın seçmenleri ile şimdiye kadar yaşadığı balayı artık bitmiştir.”

Gündem
3 Haziran 2013 Pazartesi

İsrail’in popüler gazetesi Yedioth Ahoronot yazarlarından Prof. Dror Ze’evi tarafından kaleme alına bir makalede, İstanbul’da  geçtiğimiz günlerde meydana gelen Gezi Parkı olaylarından sonra Türk siyasetinde hiçbir şeyin artık eskisi gibi olmayacağından söz edilerek iktidar partisinin seçmenleri ile olan iyi ilişkilerinin sarsıldığı iddia edildi.

Ze’evi, yazısında, Türkiye’nin son on yılda demokrasi  ve ekonomik gelişme yolunda geçmişe göre büyük bir ilerleme kaydetmesine  rağmen,  içten içe Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yönetiminde bir otokrasiye doğru sürüklenmek istendiğini belirtiyor.

Yazar, 1990’lardan bu yana  ifade özgürlüğü, ordunun siyasi gücünün azalması, seçimlerin demokratik bir ortamda yapılması gibi konularda gelişme kaydeden ülkenin Başbakan’ın

 ‘Türkiye için en iyisini ben bilirim’ felsefesinin halkı artık kızdırdığının altını çiziyor.

İsrailli yazar, Yedioth Ahoronot gazetesinin internet sitesinde baş sayfadan verilen köşe yazısında sözlerine şöyle devam ediyor: “Son yıllarda Başbakan Erdoğan kendisine ve hükümetine  karşı basında yapılan eleştirilere  anlayış göstermiyor. Hükümeti eleştiren gazeteciler eğer şanslı iseler sadece işlerinden oluyor, dahası parmaklıklar arkasına gönderiliyor. Yazı işleri müdürleri, gazeteleri sıkça ziyaret eden ve bir anda vergi ödemelerinde yüzbinlerce liralık açık bulan kontrol memurları  ile cezalandırılıyor.

Hükümeti eleştiren aydınlar, akademisyenler, askerler darbe planları yapıyorlar diye hapse atılıyor.

 Hükümetin bu baskıları, Türkiye’de sivil bir itaatsizliğe neden olmak yerine, şimdiye kadar asla bir araya gelemeyen farklı siyasi grupları bir araya getirdi.

 

 Yaşanan bu  toplumsal isyanlar eninde sonunda bastırılacaktır fakat, Başbakan ve partisinin seçmen kitlesi ile olan ilişkileri bir daha asla aynı olmayacaktır.”

 

 

Prof. Dror Ze’evi, Tel Aviv Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde Türkiye uzmanı olarak dersler veriyor.