Henry Kissinger doğdu : 27 Mayıs 1923

Nobel Barış Ödülü sahibi, Amerikalı yazar, siyaset bilimci, diplomat ve işadamı Henry Kissinger 27 mayıs 1923’te Almanya’da dünyaya geldi

Metin DELEVİ-Sento ALMALEH Kavram
31 Mayıs 2013 Cuma

Asıl adı Heinz Alfred Kissinger olan Henry Alfred Kissinger, Bavyeralı Yahudi bir öğretmen babanın ilk çocuğu idi. 1938 yılına kadar Fürth şehrinde yaşayan ve bu şehirde küçükler liginde futbol oynayan Henry, ailesinin yaklaşan Nazi felaketini erken fark etmesi üzerine ailesiyle birlikte 1938 yılında önce Londra’ya gitti, oradan da 5 Eylül 1938’de New York’a vardı. Kissinger ailesi burada Alman Yahudilerinin yoğunlukta yayadığı Washington Heights bölgesine taşındı. İlk senenin ardından gece okuluna yazılan genç Henry, gündüzleri de tıraş fırçası fabrikasında çalışmaya başladı. Liseden sonra New York Şehir Üniversitesi’ne devam eden Henry 1943’te ABD vatandaşı olarak orduya yazılınca eğitimine ara vermek zorunda kaldı. Savaş sırasında akıcı Almancasından dolayı istihbaratta görev alan Kissinger, bu özelliğinden dolayı birçok önemli başarı elde etti.

Savaş sonrasında Harvard Üniversitesi’nde siyaset bilimi eğitimi alan Kissinger, lisans diploması sonrası 1952 ve 1954 yıllarında sırasıyla master ve doktora çalışmalarını da tamamlayarak aynı üniversitede akademisyen olarak çalışmaya başladı. Bu arada politikaya da ilgi duyduğu için New York Valisi Nelson Rockefeller’ın destekçisi ve danışmanı oldu. Kissinger’ın desteklediği Rockefeller 1960, ’64 ve ’68 yıllarında başkanlığa aday oldu. Rockefeller’ın, başkanlık yarışlarında başarılı olamamasına rağmen, 1968 yılında aynı partiden başkan seçilen Richard Nixon, Kissinger’ı Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevine getirdi. Kissinger, başarılı kariyerine 1973’ten itibaren ABD Dışişleri Bakanı olarak devam etti. Bakanlık görevini 1977’ye kadar sürdüren Kissinger 1969-1977 yılları arasında Amerikan dış politikasının en belirleyici aktörü oldu. Kissinger, bu dönemde “detente” adını verdiği ve Fransızca “rahatlama” anlamına gelen politikasını uyguladı. Soğuk Savaş döneminde oldukça riskli sayılabilecek bu politika sayesinde Çin ile kesik olan ilişkiler tekrar canlandı, Sovyetler Birliği ile ise silahların karşılıklı azaltılması anlaşmalarının yapılabilmesini sağlandı.

İSRAİL-MISIR BARIŞININ MİMARI

1973 Yom Kipur Savaşı’nın 6. gününde ABD’nin İsrail’e yardım için tarihteki en büyük askeri hava köprüsünü kurmasını sağlayanlardan biri olan Kissinger, savaş sonrasında, İsrail’e baskı yaparak elde ettiği toprakların bir bölümünden karşılıksız olarak geri çekilmesini sağladı. Bu sayede Kissinger Mısır’ı Sovyet bloğundan koparıp ABD saflarına çekmeyi başararak İsrail-Mısır barış anlaşmasına giden yolu açmış oldu.

Hayatı boyunca sayısız ödüller alan ve almaya devam eden Henry Kissinger’ın aldığı en önemli ödül Vietnam Savaşını sonlandırmasından dolayı 1973 yılında verilen Nobel Barış Ödülü, en son ödül ise 1 Mart 2012’de aldığı İsrail “Devlet Başkanlığı Ödülü” oldu.

İlk evliliğini 1949 yılında Ann Fleischer ile yapan ve 15 senenin ardından 1964’te boşanan Kissinger, ikinci evliliğini ise 1974’te Nancy Maginnes ile yaptı. 90 yaşında olmasına rağmen hâlâ ABD dış politikasında önemli bir yere sahip olan Henry Kissinger, halen New York’ta yaşıyor; doğduğu ve bir dönem futbol oynadığı Alman futbol ligindeki Fürth takımının maçlarını takip ediyor.