Litvanya Dışişleri Bakanı’ndan Ağlama Duvarı’na beklenmedik ziyaret

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius Avrupa Birliği politikasına aykırı olarak İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen bir gezi ile Ağlama Duvarı’nı ziyaret etti.

Dünya
29 Mayıs 2013 Çarşamba

Linkevicius’un Ağlama Duvarı’nı ziyaretinin tartışmalara neden olmasının sebepleri arasında Eski Şehir’in ve Doğu Kudüs’ün uluslararası toplum tarafından İsrail toprakları olarak kabul edilmemesi bulunuyor. Yabancı devlet adamları, İsrailli yetkililerle söz konusu bölgede İsrail’in bu topraklardaki egemenliğini kabul ettikleri şeklinde yorumlanacağı için bir araya gelmeyi reddediyor. Yabancı devlet adamları Ağlama Duvarı’nı ya da şehrin bu bölgesindeki diğer yerleri ziyaret etmek istemeleri halinde yanlarında herhangi bir İsrailli yetkili olmamasına özen gösteriyor.

 

 

Geçtiğimiz hafta İsrail’de bulunan Linkevicius, Başbakan Binyamin Netanyahu, Devlet Başkanı Şimon Peres ve Knesset Sözcüsü Yuli Edelstein’ın da aralarında olduğu üst düzey liderlerle bir araya geldi.

Temmuz ayında, Avrupa Birliği dönemsel başkanlığını devralacak olan Linkevicius, Peres’e Litvanya’nın  İsrail’in dostu olduğunu ve başkanlığı süresinde taraf tutmadan İsrail’i destekleyeceğini söyledi. Linkevicius, kişisel Twitter hesabında, İsrail ile Litvanya arasındaki ilişkilerin yıllar sonra en iyi seviyeye ulaştığını ve İsrail’de karşılaştığı insanların birçoğunun Litvak (Litvanya Yahudi’si) olmasının harika olduğunu yazdı.