Erensya (Miras) toplantıları

3-7 Haziran dünya Sefarad cemaatleri temsilcileri istanbul’da biraraya geliyor

Toplum
29 Mayıs 2013 Çarşamba

2007 yılında İspanya Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak kurulan Centro Sefarad-Israel’in en önemli amaçlarından biri Sefarad Kültürünü tanımak, tanıtmak, birbirinden kopmuş olarak yaşayan Sefarad toplumlarını bir araya getirmek ve kültür miraslarını korumaktır. Bu bağlamda 2009 yılında İspanya’da yapılan ilk uluslararası toplantıda hazır bulunan bütün ülke temsilcileri genel tüzüğü imzalayıp bu mirasın korunmasına söz verdiler.

2011 yılında Bulgaristan’ın Sofya kentinde ilk Erensya Global buluşması gerçekleşti. Büyük çoğunluğu Osmanlı İmparatorluğu’nun torunları olup da dünyanın her yerine dağılmış olan (Kanada, Meksika, Arjantin, Brezilya, Şili, Uruguay, Fransa, Portekiz, İspanya, Yunanistan, Bulgaristan, eski Yugoslav ülkeleri vs.) Sefarad cemaatlerinin temsilcileri ile İspanyol Enkizisyonu sırasında Kuzey Afrika’ya göç etmiş özellikle Tunus ve Fas cemaatleri temsilcileri biraraya geldiler ve yüzyıllar boyunca kuşaktan kuşağa aktarılmış olan kültür miraslarının kaybolmaması için yapılması gerekenleri tartıştılar.

Bu yıl ikinci global toplantı, bu kültürün beşiği sayılan İstanbul’da yapılıyor. Centro Sefarad-Israel, Cervantes Enstitüsü ve Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi (Istanbul) tarafından düzenlenen toplantıya, İspanya Dışişleri Bakanlığından temsilciler ile İspanya’nın 6 şehrinden belediye başkanları da katılıyor. Bu yıl global toplantı 60 delege ile yapılıyor.

3 Haziran Pazartesi sabahı Cervantes Enstitüsü’nde yapılacak olan açılış töreninden sonra 4 çalışma grubunda Kültür, Eğitim, Medya gibi konular ele alınacak. Çeşitli ülkelerden gelen konuşmacılar sunum yapacak. Sunumlarda kullanılacak olan dil İspanyolca, Judeo-Espanyolca ve İngilizce olacaktır. 3 Haziran akşamı Los Paşaros Sefaradis topluluğu eski Hamursuz Fırını’nda bir konser verecek. İki TV kanalının çekim yapacağı konsere giriş ücretli olup biletler Emel Benbasat’tan temin edilebilebilir (Tel: 0212 231 92 82/ ext. 132)

4 Haziran Salı günü Neve Şalom Kültür Merkezi’nde Esther Bendahan ve Mario Levi’nin edebiyat üzerine İspanyolca olarak yapacakları söyleşiyi izlemek mümkün olacak. Daha sonra yine aynı mekanda El Amaneser gazetesinin 100. sayısına ulaşması sebebiyle bir kutlama yapılacak. Akşamın bitiminde ise Jojo Eskenazi Gözcü’nün stand-up gösterisi yer alacak.

Toplantılar 5-7 Haziran günleri arasında İzmir’de devam edecek.