Çin’den önemli ders: “Büyüme uğruna çevreyi kurban etmeyeceğiz”

Özel sektörün büyümedeki payının arttırılmasına yönelik planlar üzerine çalışan Çinli liderler, daha düşük büyümeyi tolere edeceklerinin sinyalini verdi

Ekonomi
29 Mayıs 2013 Çarşamba

Çinli yetkililer özel sektörün büyümeyi desteklemede daha fazla rol üstlenmesine yönelik planlar üzerinde çalışırken, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, çevrenin bozulmasını önlemek için daha yavaş büyümenin tolere edileceğinin sinyalini verdi.

Komünist Parti’nin 24 Mayıs’taki liderler çalıştayında Jinping, ülkenin kısa vadeli büyüme uğruna çevreyi kurban etmeyeceğini dile getirdi. Jinping’nin açıklamalarını, Başbakan Li Keqiang’ın başkanlığındaki Devlet Konseyi’nin ekonomiyi canlandırmaya yönelik vergi reformu gibi önlemleri onaylaması izledi.

Jinping ve Keqiang, ekonomideki hükümet rolünü azaltma, devlet kontrolündeki sektörleri özel yatırımlara açmak ve şehirleşmeyi olumsuz etkileyen hane halkı kayıt sistemini yeniden hayata geçirmeye çalışıyor. Bazı değişiklikler denenmeye başlanırken, bazıları bu yılın ilerleyen zamanlarında kararlaştırılacak.

Reformaların artık daha fazla öne çıktığını, büyümenin alanının daraldığını, istihdam piyasaları üzerinde daha fazla baskının olduğunu ve yerel hükümetlerin çok fazla borcunun olduğunu söyleyen Hong Kong Baptist Üniversitesi Hükümet ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Jean-Pierre Cabestan, liderlerin ekonomiyi desteklemek istediklerini, ancak bunu daha fazla teşvik ve parasal genişleme ekleyerek yapamayacaklarını söyledi.

Keqiang, göreve geldiğinden bu yana hükümetin ekonomi üzerindeki etkisini azaltma, piyasa oyuncularına daha fazla güç verme ve özel sektörün rolünü destekleme çağrılarında bulundu.