Senegal’de İsrail’in çocukları

Senegal’de Bani İsrael (İbranice: İsrail oğulları) denilen bir bölgede yaşayan 4000 kişilik bir kabile kendilerini Yakub’un torunları olarak görüyor ve onun diktiğine inandıkları asırlık ağacı kutsal olarak niteliyorlar.

Kültür
29 Mayıs 2013 Çarşamba

Kabileyi ziyaret eden JTA  muhabiri Cnaan Liphshiz’e büyük bir konukseverlik gösteren Kabile Reisi Fadiga, ona üç karısını tek tek tanıştırdıktan sonra yer sofrasında geleneksel yiyeceklerinden ikram etmiş. 

Senegal’de, Mali sınırına yakın bir bölgede yaşayan 4000 kişilik ‘İsrail oğulları’ cemaati, Müslüman adetlerine uygun bir hayat yaşamalarına rağmen Yahudi geçmişlerini inkar etmiyor.

Kabile Reisi Fadiga kimlikleri ile ilgili soruya şöyle cevap veriyor: “Biz kökenleri Mısır Yahudilerine dayanan bir kabileyiz, Müslüman olarak yaşıyoruz ve bununla gurur duyuyoruz. Dedelerimiz, tahminimce 1000 yıl evvel bu topraklara yerleşmişler.” 

Fadiga’nın anlattıklarını ispat edecek akademik bir kanıt veya araştırma henüz yayınlanmamış olsa da, tarihçiler 14. yüzyıldan bu yana Afrika’daki Yahudi varlığına dikkat çekiyorlar. 

14. ve 16. yüzyıllar arası dönemde ticaret ve İspanya’daki engizisyon sebebi ile söz konusu bölgeye göç etmiş Yahudilerin hayatı tarihi dokümanlar  ile ispatlanmış bir gerçek.