Roland Garros’a doğru

Teniste yılın önemli Grand Slam’lerinden biri olan Roland Garros başlıyor. Turnuva öncesinde toprak kortun önemli raketlerine bir göz atalım

Spor
22 Mayıs 2013 Çarşamba

Meyzi Adoni 

Nisan-mayıs ayları tenis sezonun belki de en keyifli ve en yoğun aylarındandır. Sert korttan toprak korta geçiş dönemleri ve üst üste üç-dört büyük turnuva, ardından Roland Garros. Erkekler ve kadınlarda üç üst düzey turnuva yapıldıktan sonra, Fransa’da yılın 2. Grand Slam’i başlıyor. Ama öncelikle kimlerin bu turnuvaya rakiplerine göz dağı vererek gittiğine bakalım.

Rafael Nadal tartışmasız, topraktaki yenilmezliği ve ustalığını herkese gösterdi. Tek maçını Monte Carlo’da Djokovic’e kaybeden Rafa, katıldığı diğer turnuvaların hepsini kazandı. Nadal ile birlikte Djokovic, Monte Carlo’dan sonra bir düşüşe geçti. Kadınlarda ise Serena Williams, iki hafta üst üste önemli turnuva şampiyonlukları ile gücünü tekrar kanıtladı. Yeni sakatlıktan dönen Azarenka ise her zaman favori olabileceği mesajını verse de, Sharapova onun bir tık daha üzerinde kalıyor.

Yedi kez Roland Garros şampiyonu olan ve bu zeminde kolay kolay kimseye yenilmeyeceğini herkese kanıtlayan Nadal, turnuvaya dört numaralı seri başı olarak katılacak. Bu haftaki Roma şampiyonluğu ile beş numaradan dört numaraya çıkan Nadal’ın böylece yarı finalden önce önündeki üç büyük isimle oynama şansı bulunmuyor. Turnuvanın favori ismi olarak gösterilen Rafa, son iki haftadaki oyununu oynadığı takdirde kimseye yenilmeyecek gibi gözüküyor. Djokovic Monte Carlo şampiyonluğundan sonra Madrid’de yükselen oyuncu Dimitrov’a ardından Roma’da 6-2, 5-2 öndeyken Berydch’e kaybederek Roland Garros öncesi iyi bir görüntü çizmedi. Ancak Grand Slam havası ve konsantrasyonu farklı olduğu için Djokovic’i de Nadal ile beraber favorilere koyabiliriz. Federer’in en iyi oynadığı zemin toprak kort olmasa da, o her zaman iddialı ve en az yarı finale kadar gelebileceğini düşünüyorum. Çeyrek finalde Berdych ile oynamazsa. Son olarak Murray. Murray toprak kort sezonunda çok kötü bir görüntü çizdi. Oynadığı turnuvalarda çeyrek final zor gördü, bir kaçında ikinci turlardan elendi. Son oynanan Roma turnuvasında sakatlık yüzünden maçtan çekildi. Şu anda Murray’nin kararı bekleniyor. Roland Garros’a katılmayabilir. Bazıları Murray’nin Wimbledon’da daha iddialı olduğunu, bunun yüzünden çok beklentisi olmayan Roland Garros’a katılmayarak kendini Wimbledon’a hazırlamak isteyeceğini söylüyor. Ama her ne olursa olsun Murray büyük dörtlüden biri ve favoriler içerisinde yer alacaktır.

Kadınlara gelirsek; geçen sene müthiş bir maçla ilk turda elenen Serena Williams kesinlikle en büyük favori. Gerek Sharapova’ya karşı olan mental üstünlüğü, gerek oyun kalitesi onu bir numara ve şampiyon adayı yapan şeylerden biri. Sharapova ise, son şampiyon olarak geleceği turnuvada her zamanki gibi istekli olacaktır ve şampiyonluğunu korumak isteyecektir. Sharapova ile beraber Azarenka’yı da favoriler arasında gösterebiliriz ama çoğu kişinin Sharapova ve Williams üzerine yoğunlaşacağı ve Williams-Sharapova finali beklediği ortada. Geçen sene Roland Garros’da final oynayan Errani’yi de favoriler arasında gösterebiliriz. Topraktaki en iyi kadın oyunculardan biri ve bir sürü oyuncuyu yenme potansiyeli var. Son olarak; Radwanska çok kötü bir toprak sezonu geçirdi. Oynadığı turnuvalarda ilk turlarda elendi. Bunun yüzünden onun da performansı merak konusu.

Her ne olursa olsun, bol yağmurlu, gece maçları olmayan ve hep tenis fanatiklerini üzen, mükemmel bir toprağa sahip olan, muazzam beş setlik maçlara ev sahipliği yapan Roland Garros pazar günü başlıyor. Merak edilen performansları belki de dominasyonları bu turnuvada göreceğiz. Toprak kort her türlü sürprizlere açık.