İsrail’in Eurovision ekibine İsveç’te tehdit

Dünya
22 Mayıs 2013 Çarşamba

Yüzlerce Yahudi ve diğer dinlere mensup bir kalabalık İsveç’in güney şehirlerinden Malmö’de kipa takarak yürüyüş gerçekleştirdi. Eylem hoşgörüsüzlüğe ve artan antisemit saldırılara dikkat çekmek amacıyla özellikle Eurovision’un gerçekleştiği şehirde yapıldı.

Malmö Valisi İlamr Reepalu verdiği söylemlerle antisemitizmi cesaretlendirmek ile suçlanıyor. Reepalu; antisemitizm ve Siyonizm arasında bir çizgi çizerek Yahudilere Siyonizm’den uzak durarak güvende kalmalarını önermişti.

Geçen çarşamba Malmö Belediyesi Kültür Komitesi’nin başkanı Daniel Sestraiçiç “İsrail Eurovision’dan çıkartılmalı ve Filistin özgür olduğunda dönebilmelidir,” diyerek gerginliği arttırmıştı.

Açıklama Malmö’ye giden İsrail Eurovision delegasyonuna yapılan tehdidin hemen ertesinde geldi. Üç İsrailli sanatçı sokakta kendilerine yaklaşan bir grup gencin “İsrailliler nerede kalıyor, orayı bombalamak istiyoruz,” dediğini belirtti İsrailli heyetten Alon Amir, Kıbrıslı olduğunu söylediğini çünkü durumun nereye gittiğinin açıkça belli olduğunu ifade etti.

Onlarca antisemit olayın olduğu Malmö’de 1.000 kadar Yahudi yaşarken nüfusun yüzde 30’u Müslüman ve Arap ülkelerden gelen göçmenlerden oluşuyor.  2010 ve 2011’de gelen 480 şikâyete karşılık İsveç mahkemeleri hiç kimse ile ilgili bir nefret suçu kararı almadı.