Macaristan´dan antisemitizmle mücadele atılımı

Macaristan Başbakan Danışmanı Zsigmond Perenyi, ülkesinde yaşanan antisemit olayları konuşmak üzere İsrail Dışişleri Bakanlığını ziyarete Kudüs´e gitti.

Dünya
22 Mayıs 2013 Çarşamba

Orta Avrupa'da 100.000 üyesi olan Macaristan Yahudi Komitesi ve Macarlı Yahudiler, meclisteki üçüncü büyük parti olan aşırı sağcı Jobbik Partisi’nin yükselişinden endişe duyuyorlar. Dünya Yahudi Kongresi, geçtiğimiz hafta Budapeşte'de gerçekleştirilen 14. Genel Kurul toplantısında Jobbik Partisi’nin siyasetten menedilmesini istedi.

Başbakan danışmanının gezisinin içeriği Macaristan hükümetinin İsrailli meslektaşlarına Macaristan'daki antisemitizme karşı alınan önlemleri anlatmak ve 2014 Holokost Anma Yılının programını sunmak üzerineydi. Ziyaretin diğer bir amacı da Macaristan’a ırkçılığa karşı mücadele konusunda yol gösterecek İsrailli yetkilileri belirlemekti.

Geçtiğimiz Salı, aralarında Amerikan Yahudi Komitesi, ADL ve B’nai B’rith derneğinin de olduğu 14 Yahudi kuruluşu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'e açık bir mektup yollayarak, ABD ve Macaristan ikili görüşmelerinde ırkçılık ve hoşgörüsüzlük maddelerini gündem dâhilinde bulundurmasını rica ettiler.