Türkiye’nin karnesi iyiye gidiyor

ABD’nin Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nun Türkiye’ye ilişkin bölümünün özetinde, Türk Anayasası ve kanunların dini özgürlükleri koruduğu ancak bazı yasa ve politikaların bu hakları kısıtladığı ileri sürüldü.

Dünya
22 Mayıs 2013 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanlığının 2012 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu açıklandı. Raporun Türkiye bölümünde, devletin dini özgürlüklere saygısının yıl boyunca devam ettiği ancak Sünni İslami gruplara lehte muamelede bulunduğu savunuldu.

RAPORDA AZINLIKLAR

•  Genellikle Rum, Ermeni ve Süryani Ortodokslar ile Ermeni Protestan ve Yahudi toplumu dahil Osmanlı döneminde resmi olarak tanınan dini grupların kendi ibadetlerini uygulama özgürlükleri bulunuyor.

• Ermeni Ortodoks, Rum Ortodoks ve Yahudiler kendi okullarını idare edebiliyor, ancak diğer dini gruplar kendi okullarını açamıyor.

• Hükümet, önceki yıllarda el konulan azınlıklara ait dini vakıfların mülklerinin iadesine veya tazminine devam ediyor.

•  Raporda, “milliyetçilik ve dinin iç içe geçtiği, bu nedenle birçok olayın, özellikle etnik veya dini hoşgörüsüzlükle ilgili olup olmadığı ayrımının zorlaştığı” yorumu yapıldı. 

 

TÜRKİYE’DEKİ YAHUDİLER

Raporda son iki yılda Yahudilere karşı önemli bir şiddet olayı olmadığı, Yahudilerin durumunun genel olarak diğer Müslüman ülkelerden daha iyi olduğu ve gerektiğinde devletten koruma alabildikleri belirtiliyor. Bu ifadelerin yanı sıra toplumun belli kesiminin antisemit duygular ifade etmeye devam ettiği de ileri sürülüyor.