Barış suyu projesi

İsrail ve Ürdün devletleri anlaşarak tarihte ilk defa Tiberya Gölü´nün sularını Ürdün Nehri’ne doğru pompalayarak bölgenin ekolojik yapısını düzeltmek için faaliyet başlattı.

Dünya 0 yorum
17 Mayıs 2013 Cuma

İsrail-Arap savaşları dolayısı ile yıllardır doğal bir kirlilik yaşayan  bölge, İsrail’de bulunan Tiberya Gölü'nden pompalanacak 30 milyon metreküp su ile yeniden eski doğal güzelliğine kavuşturulacak. 

Ürdün Nehri son 40 yılda İsrail’in yaptığı barajlar ve stratejik olarak içme suyunu koruma altına  alma politikası ile kurumuş ve bölgedeki çarpık yapılaşmanın yarattığı altyapı sorunları ile son derece kirlenmişti. 

İsrail Su İşleri ve Ürdün Kraliyeti Çevre Temsilcisi Sa’ad Abu Hamour’un koordinasyonunda yönetilen proje kapsamında ayrıca bölgedeki tüm mayınlar temizlenerek nehrin  turizme açılması sağlanacak. 

İsrail ile Ürdün 1967 yılında 6 Gün Savaşı’nda karşı karşıya gelmiş ve savaş sonunda belirlenen sınır geçen 46 yıl içinde hiç değişmemişti. 

Savaş, İsrail ordusunun kuzey cephesinde Suriye, batıda Mısır ve güneyde Ürdün ordularını altı gün içinde yenilgiye uğratması dolayısı ile tarihe 6 Gün Savaşı olarak geçmiştir.

 

 

 

 

 

 

1 Yorum