Yepyeni bir konsept yepyeni bir yatırım modeli

‘Ünisite -Üniversiteli Yaşam Merkezleri’ ve ‘Kurumsal Kiracılı Gayrimenkul Değer Yatırımı’ konseptlerinin yaratıcısı, sanayici işadamı M. Serdar Tavukçu ile bu iki benzersiz konsept hakkında söyleştik

Roza KUTİEL Yaşam
16 Mayıs 2013 Perşembe

 Edirne’de, üzerinde çok konuşulan, ses getiren bir proje gerçekleştirdiniz: ‘Ünisite - Üniversiteli Yaşam Merkezi’. Ardından bir proje daha geliştirdiniz; ‘Kurumsal Kiracılı Gayrimenkul Değer Yatırımı’. Birbiriyle bağlantılı bu iki projeyi de konuşacağız. Ama önce sizi tanımak isteriz.

Üniversite lisans ve lisans üstü eğitimimi İTÜ İşletme Mühendisliği ve UC Berkeley’de gerçekleştirdim. Genç yaşımdan itibaren, girişimci, yatırımcı kimliğim ile sanayici ve işadamıyım. Yeni ve yenilikçi girişimler, ticari olarak temel bakış açımdır. Bu yolla hem şirketlerin, hem ülkelerin gelişeceğine inanırım.

Nitekim bu projenin de sahibi olan Yapı Teknolojileri Grubu, Türkiye’de Monolitik İnşaat Sistemi üretmek için Amerikan MIT Üniversitesi ile yapılan bir akademik çalışmanın sonucunda kuruldu. 13 yıldır, bir çok nitelikli land development projesinde tedarikçi ve sistem uygulayıcısı olarak yer aldı.

Şimdi de Türkiye’de eğitim piyasasında ve özellikle üniversite segmentinde yaşanan kabuk değişimi üzerine, Ünisite konseptini yaratarak, yatırımımızı gerçekleştirdik.

 

 Gelelim Ünisite’ye. Türkiye’de benzeri olmayan, yeni ve ilginç bir konsept. Okurlarımız için soruyorum: Nedir Ünisite?

Ünisite, üniversite öğrencileri ve genç akademisyenler için özel tasarlanmış bir proje. Bir üniversiteli yaşam merkezi. Mimari tasarımını, ülkemizin seçkin mimarlarından Gökhan Avcıoğlu gerçekleştirdi ve ödüllü bir proje. Bir kaç ay önce, uluslararası bir ödül kazandı: International Property Awards London 2012 ödülü.

 

  Bu Merkez’de sadece üniversite öğrencileri ve akademisyenler konaklıyor... Ama, anlaşılan sıradan bir konaklama tesisi değil. Hangi ihtiyaçtan doğdu, nasıl gelişti, ne noktada; anlatır mısınız?

Biliyorsunuz, Türkiye’nin üniversite eğitim olanakları çok hızlı gelişiyor, üniversiteler yurt çapında hızla yayılıyor. Bu yayılma, özellikle metropoller dışında kalan şehirlerimizde, özellikle yatırımcılar için  büyük bir ekonomik potansiyel yaratmakta. Öte yandan, bu şehirlerimize okumaya gelen çok sayıda öğrenci ve üniversitelerde görevli özellikle genç akademisyenlerin, yoğun bir barınma ve iyi bir sosyal yaşam oluşturma ihtiyaçları var. Biz Ünisite konseptini, bu ihtiyaçları gözeterek oluşturduk ve ilk tesisimizi Edirne’de, şehrin ve üniversite kampüslerinin tam kalbinde hızla hayata geçirdik. Burası, sadece barınma amaçlı değil, barınmayla birlikte, eğlence, eğitim, spor, alışveriş ihtiyaçlarına cevap veren ticari alanları da barındıran bir yaşam kompleksi.

 

  Halihazırda faal durumda öyleyse...

Faal. Yaşam  2012’de başladı, tam kapasiteyle sürüyor.

 

  Tesis hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tesis, toplam 6 blok ve çok katlı bir sosyal tesisten oluşuyor. 6 blokta 326 adet stüdyo, kompakt ve 2+1 daire var. Yatak kapasitemiz 450 ve özel konuklarımız için ayırdığımız bir kaç daire dışında doluyuz. Konuklarımıza, sosyal tesisimizde yer alan yaşam alanlarından gönüllerince yararlanma olanağı sunuyoruz.

 

 Sosyal tesis önemli gerçekten. Hangi olanaklar sunuluyor, neler var tesiste?

Birinde sıcak ev yemekleri sunduğumuz iki restoranımız, bir kafemiz, bilardo, dart vb. oyunlar da oynanabilen oyun salonumuz,  modern aletlerle donatılmış bir gym, sinema, konferans vb etkinliklere elverişli çok amaçlı salonumuz, günlük ihtiyaçlar için marketimiz, kırtasiye mağazamız, 24 saat sağlık görevlisi bulunan revirimiz, doktorumuz, etüt ve toplantı salonlarımız... Teras ve bahçelerimiz... Yani pek çok sosyal ve ticari alan... Özetle, üniversitelinin ve yöre halkının her türlü ihtiyacını karşılayabileceği olanaklarımız mevcut.

 

 Daireler hakkında da bilgi verebilir misiniz?

Dairelerimiz, 2+1, kompakt olarak adlandırdığımız iki kişilik stüdyolar ve tek kişilik stüdyolar. Banyosu, mutfağı içinde ve tüm eşyaları ile. Karyolasından gardrobuna, çalışma masasından beyaz eşyasına, televizyonuna, oda servisine kadar... Konuklarımız kişisel eşyalarını valizlerine koyup geliyor ve yaşamaya başlıyorlar...

 

 Ünisite – ‘Üniversiteli Yaşam Merkezleri’ konseptinin geleceği ne? Sadece Edirne’de ve sadece bu tesisle mi sınırlı?

Ufkumuz geniş bizim. Tek il ve tek tesisle sınırlı değil bu yüzden. Ünisite  1- Ayşekadın, bir dizi yaşam merkezleri girişiminin ilki. İkincisi sırada ve yine Edirne’de. Çanakkale, Eskişehir ve Bursa’da hayata geçireceğimiz ilk etap projelerimizin ise altyapı çalışmaları sürüyor.

 

 Ilgimizi çeken –ve özellikle yatırımcılara cazip geleceğini sandığımız – bir projeniz daha var. Ünisite ile bağlantılı bir proje. Bizi bu konuda da bilgilendirir misiniz?

Elbette. Biz bu projeyi, “Tapum elimde, kiram cebimde” sloganıyla özetliyoruz, kısaca. Yeni ve yenilikçi bir land development projesi bu. Başka bir deyişle, bir ‘Gayrimenkul Değer Yatırımı’.

 

 Biraz açar mısınız?

Biliyorsunuz, faizler hızla düşüyor. Mevduat cazibesini kaybetti. Döviz de öyle. Stabil, getirisi belirsiz. Borsa derseniz, çok iyi bilenin işi. Kaldı ki, bütün yumurtaları aynı sepete koymak da, akıl kârı değil. Ekonomi uzmanlarına kulak verdiğimizde de gördüğümüz gibi, en iyi yatırım aracı, bugünlerde gayrimenkul. Ama onun da hem geri dönüş süresi makul olmalı, hem kurumsal kiracısı olmalı, hem de kira getirisi yüksek olmalı. İşte biz, bu üç temel noktayı gözeten bir proje geliştirdik. Mülk sahibi Vega, Ünisite’nin 20 yıl boyunca kurumsal kiracısı olduğu tesisin 2+1 dairelerinden bir bölümünü  satışa çıkardı.

 

 Ünisite ve Vega...

Ünisite, yaşam merkezini işleten bir hizmet kuruluşu; tesisin kiracısı. Vega ise, tesisi inşa eden firma, mülk sahibi. Ve şimdi, Vega, az sayıda daireyi, kurumsal, yani Ünisite kiracılı olarak satışa çıkarıyor. 20 yıl boyunca ayda 1.750 TL kira ve her yıl TÜFE/ÜFE oranında kira artış garantisiyle...

 

 Yani, yatırımcı daireyi alıyor, Ünisite zaten hazır kurumsal kiracı, kirasını her ay alıyor... 20 yıl boyunca...

Aynen. Bu getiri, kendini 11 yıl 3 ay gibi bir sürede geri ödüyor. Bu denli yüksek kira getiren hiç bir gayrimenkul yatırımında, böyle bir geri dönüş süresi yok, biliyorsunuz.

Üstelik, kiracı derdi, emlakçıyla uğraşma sorunu da yok. Muhatabınız kurumsal bir kiracı, üstelik, hiç bir nedenle krize düşmeyecek bir sektörde. Düşünsenize, hangi anne – baba çocuğunu üniversiteye yollamaz ve hangi anne – baba, kötü koşullarda konaklaması ister. Dolayısıyla Ünisite, hiç bir zaman boş kalmayacak bir tesis. Edirne’de şu anda 40.000 öğrenci yaşıyor ve bu sayı her yıl yaklaşık yüzde 10 oranında artıyor. Bu da, kiranın bir başka garantisi. Kaldı ki, Ünisite konsepti, söylediğim gibi, uzun soluklu ve sürekli gelişecek, yaygınlaşacak bir konsept.

 

 Satın almada banka kredisi kullanmak mümkün mü?

Evet. Tesis, bağımsız tapulu, kat mülkiyetli, iskanlı. Yani krediye tam anlamıyla uygun. İş Bankası ile özel anlaşmamız var. Özel kredi faizi ile, dileyen yatırımcı kredi kullanabilir. Ya da dilerse, kendi bankasından...

 

  Satış fiyatlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Faiz getirisi, Ünisite kiracılı gayrimenkul getirisi kıyaslı tablomuzda istediğiniz ayrıntıları inceleyebilirsiniz.

 

 

Okurlarımız daha ayrıntılı bilgi almak için ne yapmalılar?

Öncelikle, www.tapumelimdekiramcebimde.com adresimizi ziyaret etmelerini öneririm. Arzu edenler (212) 256 99 89 numaralı merkez telefonumuzdan, Satış Direktörümüz Christine Salfati’yi arayabilir, bilgi alabilirler. Ofisimiz, Etiler Akmerkez karşısında. Adresimiz: Zeytinoğlu Caddesi 1/41, Uğur apartmanı. Proje ile ilgili daha detaylı bilgi almak isteyen kişileri Edirne’deki tesisimizde bekliyor olacağız.

 

Zeytinoğlu Cad. Uğur Apt. No:1/41  34335 Etiler-İST

Tel: 0212 256 99 89 Faks: 0212 256 99 59

[email protected]

www.tapumelimdekiramcebimde.com

 

Bu bir ilandır