İsrail saldırılarından sonra oyunun kuralları değişiyor mu?

İsrail’in henüz doğrulamamış olduğu Suriye saldırılarından sonra bölgede İsrail yönünden endişe verici üç gelişme oldu.

Selin SEVİNDİREN Dünya 0 yorum
15 Mayıs 2013 Çarşamba

İsrail’in henüz doğrulamamış olduğu Suriye saldırılarından sonra bölgede İsrail yönünden endişe verici üç gelişme oldu.

Öncelikle Suriye Devlet Başkanı Başer Esad ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah İsrail’e karşı direnişin Golan Tepeleri’nde yeniden başlatılması tehdidinde bulundular. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Komutanı, İsrail- Suriye sınırında 40 yıldır devam eden sükûnetin ardından operasyonlara başlayacağının sinyalini vererek söz konusu harekete desteğini gösterdi.

İkinci gelişme olarak Hizbullah ilk kez, Suriye’nin elindeki kimyasal silahları, gelişmiş uçaksavarları, yerden-yere füzeleri ve Rus yapımı kruz füzelerine sahip olmak niyetini açıkça dile getirdi. Esad ise “Suriye’nin iyiliği ve geleceği için direnişçi Hizbullah’a yakınlaşmalıyız,” diyerek İsrail’in engellemelerine karşı koyarak silahları Hizbullah’a nakledeceğinin sinyallerini verdi.

En önemli üçüncü gelişme ise Rusya’nın Suriye’ye vuruş kabiliyeti yüksek 200 kilometre menzilli olan karadan havaya savunma füze sistemi S-300’leri tedarik etme ihtimalinin ortaya çıkması oldu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov yarım ağızla da olsa Suriye ile yeni uçaksavar sistemi satış projesi olmadığını söyledi ancak devam eden kontratlarına sadık kalacaklarını belirterek, S-300 satışının uluslararası yasalara uygun olduğunu ve sadece savunma amaçlı olduğunu söyledi.

 

Kremlin’den Kerry’ye sıcak karşılama

Geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’i iki günlük Moskova ziyaretinde ağırladı. Putin de desteğiyle iki ülkenin dışişleri bakanı ortak basın açıklamalarında Suriye’deki iç savaşın sona ermesi için haziran ayında Suriye hükümetinin ve muhaliflerin bir araya geleceği ve diğer ülkelerin de katılımıyla uluslararası bir konferans düzenleyeceklerini belirtti. İnsan Hakları Denetleme Kurumu iki yıl evvel Esad rejimine karşı başlatılan isyanda bugüne kadar hayatını kaybedenlerinin sayısını güncelleyerek 80.000 olarak açıkladı. 

Moskova’dan sonra Roma’ya geçen Kerry orada Rusya’dan İsrail’in güvenliğini tehlikeye sokmamak adına S-300 uçaksavar sistemlerini satmaması yönünde çağrıda bulundu.

İsrail Başbakanı Binayamin Netanyahu, Rusya’nın Suriye’ye S-300’lerin olası satışından duyduğu endişeyi dile getirmek için salı günü Soçi’de Putin ile bir araya geldi. Toplantı sonrasında basına açıklama yapılmadı.

 

Uçuşa yasak bölge  oluşturulmasına Başbakan Erdoğan’dan yeşil ışık

Suriye’deki muhalifler belirli güvenli bölgeler oluşturulup buralara uçuş yasağı getirilmesini istiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Reyhanlı saldırısı öncesinde ABD’nin arkasında olacağı bu girişimi destekleyeceğini bildirmişti. Reyhanlı olayı ile artık Suriye’deki iç savaşa uluslararası müdahale istemekte daha çok nedeni olan Başbakan’ın 16 Mayıs’taki ABD ziyaretinde bu konuyu gündeme getirmesi bekleniyor. Geçen perşembe NBC kanalına verdiği röportajında Erdoğan, sınırdaki hastanelere gelen hastalardan alınan doku örneklerinde kimyasal silah izlerine rastlandığını ve Şam’ın ABD Başkanı Obama’nın kırmızı çizgisini çoktan aştığını söyledi. Uçuşa yasak bölgenin oluşturulması için ABD’nin oralara hava kuvvetleri gücü göndermesi gerekiyor, bu da savaş zayiatlarına yol açacağından planın yakın bir zamanda hayata geçmesi beklenmiyor. Ayrıca söz konusu Rus S-300 füzelerinin Suriye’ye tedarik edilmesi de bu planı hayli zora sokabilir.

 

1 Yorum