Schneidertempel Sanat Merkezi’nde Fotoğraflarla Yahudi mirası

Sefarad Kültürü Araştırma Derneği tarafından, geçtiğimiz Pazar günü Schneidertempel Sanat Merkezi’nde düzenlenen ‘Türkiye’deki Yahudi Mirası Fotoğraf Yarışması, Amatör Fotoğraf Sergisi’, hem cemaat içinden hem de cemaat dışından pek çok sanatseveri bir araya getirdi.

Toplum
15 Mayıs 2013 Çarşamba

Amatör heyecanla fotoğrafçılık sanatına ilgi duyanlarla, daha ileri seviyede fotoğraf sanatına gönül verenler, sergideki fotoğrafları büyük bir dikkatle incelediler. Yarışmaya katılan 260 fotoğraf arasından jüri üyeleri İzzet Keribar, Alberto Modiano, Rubi Asa ve Vladi Benbanaste’nin seçtiği 42 fotoğraf, sergiyi gezenlerin beğenisini kazandı. Jüri üyelerinin sergiye kendi fotoğrafları ile katılım göstermesi de sergiye ayrı bir renk kattı. Pek çok kişi bilmediği sinagogları görebilme, bildiği yerlere ise farklı bir açıdan bakabilme şansına sahip oldu.

Sergide fotoğrafları yer alan 22 katılımcının heyecanla beklediği ödül töreni oldukça heyecanlı geçti. Renkli dalda birincilik ödülünü ‘Shabat Shalom’ isimli fotoğrafı ile Denise Levi kazanırken, siyah beyaz dalda birincilik ödülü ‘Kutsal Su’ isimli fotoğrafı ile Jil Pardo’ya gitti.

Renkli dalda birinci mansiyonu Moris Sarfati’nin ‘Mayor Sinagogu’ adlı fotoğrafı alırken, ikinci mansiyon ödülü ‘Güz’ isimli fotoğrafı ile İzak Moskoviç’in oldu. Siyah beyaz dalında ikinci mansiyon ödülü ‘Bizans’tan Yadigâr’ ile Gina Penso’ya verilirken, birinci mansiyonu Alber Yahya, ‘Ardından Kalan’ adlı fotoğrafı ile kazandı.

Fotoğraf yarışmasının sergi ayağı, yakın zamanda aramızdan ayrılan zamansız kaybımız Alp Alkaş adına ithaf edilmişti. Cina ve Avi Alkaş’ın katılımlarıyla duygulu anlar yaşandı. Fotoğraflar, geliri Alp Alkaş Eğitim Fonu’na kalmak üzere sergiyi ziyaret edenler tarafından temin edildi. Bağış yapmak için fotoğraf temin etmek ya da sergilenen resimleri görmek ve bilgi almak isteyenler’ [email protected]’ adresine mail atabilir ya da www.yahudimirasi.com web sitesini ziyaret edebilirler.