Hawking´ten İsrail´e akademik protesto

Ünlü fizikçi Stephen Hawking, Filistin yanlısı eylemcilerin baskısı sonucu, Kudüs´teki Başkanlık Konferansı´na katılımını iptal etti

Dünya
15 Mayıs 2013 Çarşamba

New York merkezli Anti-Defamation League (ADL), Filistin yanlısı eylemcilerin baskısı sonucu İsrail'deki konferansa katılımını iptal eden İngiliz fizikçi Stephen Hawking'i ağır şekilde eleştirdi. ADL, "Hawking 'akademik özgürlük' anlayışına tamamen ters düşen bir karar vermiştir," açıklamasında bulundu. Açıklamada, Hawking'in desteklediği boykot "İsrail'in demokratik yapısını, apartheid rejim ile karşılaştırmaya dayalı yanlış ve menfur bir girişim" olarak tanımlandı.

İsrail'in akademik olarak boykot edilmesi için etkinliklerde bulunan BRICUP (Filistin Üniversiteleri İngiltere Komitesi), Profesör Hawking'in yakınlarından görüş aldığını ve Filistin konusunda sahip olduğu bilgiye dayalı olarak böyle bir karar verdiğini açıkladı. Ancak, Naom Chomsky'nin de aralarında bulunduğu 20 İngiliz akademisyenin Stephen Hawking'in boykota katılması için gizlice lobi yaptığı söyleniyor.

Kudüs'te 18 Haziran'da başlayacak üç günlük konferansa, Kudüs İbrani Üniversitesi sponsorluk yapıyor. Politika, ekonomi, teknoloji, bilim, ve eğlence dünyasından insanların bir araya geleceği konferansta "Yahudi halkı, İsrail ve dünya için daha iyi bir gelecek nasıl sağlanır" sorusu ile ilgili tartışmalar düzenlenecek. Katılımcı olduklarını onaylayanlar arasında, Peres'in 90. doğum günü onuruna açılış etkinliğinde şarkı söyleyecek olan Barbra Streisand, ABD eski Başkanı Bill Clinton, Sovyetler Birliği eski lideri Mihail Gorbaçov, aktris Sharon Stone, Monako Prensi Albert, 2002 Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahibi Daniel Kahneman ve teknoloji dünyasından bir dizi üst düzey yönetici var.

Önemli bazı FÖY yetkilileri de dâhil olduğu Batı Şeria'dan düzenli olarak katılan kişiler arasında, FÖY başbakanlığına birkaç kez aday gösterilen Filistinli milyarder Munib el-Masri'de var. Munib el-Masri Başbakanlık Konferansı web sitesinde listelenen konuşmacılar arasında yer alıyor. Geçen yılın Konferansı'na, FÖY eski bakanı ve barış müzakerecisi Ziyad Ebu Zayyad da katılmıştı. Ziyad Ebu Zayyad, 2008, 2009 ve 2011 yıllarındaki konferanslara da katıldı.