İsrail Başbakanı: “Ticaret potansiyeli çok yüksek”

Netanyahu başarılı geçen Çin ziyaretini tamamladı

Dünya
15 Mayıs 2013 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Çin ziyareti sırasında Başbakan Li Keqiang’la bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Çin tarafından Ortadoğu barışına yönelik hazırlanan ve dört maddeden oluşan planın üzerinden geçildi. Ardından da detaylı olarak İsrailli şirketler, uzmanlar ve teknolojiler ile Çinli şirketler arasındaki her geçen gün artan ekonomik işbirliği görüşüldü. Görüşmede İran’ın nükleer programına da değinildi.

İsrailli ve Çinli yetkililer ekonomi ve teknoloji konularında beş anlaşmaya imza attı. Netanyahu en son 15 sene önce ziyaret ettiği Çin’deki gelişmelerden, ilerlemelerden ve olağanüstü büyümeden çok etkilendiğini söyleyerek, bu ziyaretinin amacının karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek ve işbirliğini artırmak olduğunun altını çizdi. Netanyahu verdiği demeçte, “Karşılıklı ticaret potansiyeli çok yüksek. Başlangıçta ortalama on milyon dolar hacme sahip olan ticaretimiz bugün sekiz milyar dolara yaklaştı. Bu rakamı iki katına çıkarmak ve sürekli olarak artırmak için her tür şart mevcut," dedi.

Ziyaret kapsamında, perşembe günü Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le de görüşen Netanyahu, İran’ın kötü niyetli nükleer programının Çin’in ve dünyanın ekonomik büyüme konusunda güvendiği enerji stoku için de bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.