Lapid´in yıldızı söndü

İsrail Maliye Bakanı Yair Lapid, bütçe açığını kapatmak için hazırladığı önlemler konusunda ağır eleştirilerin hedefinde yer alırken, orta sınıfa ihanet etmekle suçlandı.

Dünya
15 Mayıs 2013 Çarşamba

12 bin kişi cumartesi akşamı Lapid’in taslak bütçesini protesto etmek için Tel Aviv'in merkezinde toplandı. İki yaz önce sosyal adaletsizliğe dikkat çekmek amacıyla yapılan büyük protestoların devamı niteliğindeki gösteriler ayrıca, Kudüs, Haifa ve Aşdod'da da yapıldı.

Lapid'in Yesh Atid  (Gelecek Var) Partisi’ne de gönderme yapan kalabalık "Lapid ve Bibi ile bize bir gelecek yok," diye sloganlar attı. Son yapılan anketlere göre seçimlerde Lapid’i destekleyen kesimden yeniden Yesh Atid Partisi’ne oy vereceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 47 ile sınırlı kaldı.

Pazartesi geç saatlere kadar süren görüşmeler sonunda hükümet bütçeyi onayladı. Bütçeye göre bir puan artışla KDV oranı yüzde 18’e, kurumlar vergisi ise yüzde 26’ya çıkarılacak. Gelir vergisinde ise gelecek yıl 1,5 puanlık artış olacak. Yeni ekonomik plan ile kamu harcamalarında bu yıl 1,8 milyar dolar, gelecek yıl ise 5 milyar dolarlık bir kesinti olacak.

Maliye Bakanı Yair Lapid arttırılan vergilerin ve bütçe kesintileri tekliflerinin, seçim propagandasının merkezinde olan orta sınıfı hayal kırıklığına uğrattığını kabullenirken, ekonominin çökmesini engellemek için bazı adımları atmaktan başka çaresi olmadığını söyledi.