Einstein yöntemi ile bir gezegen bulundu

İsrailli ve Amerikalı astrologlar tarihte ilk defa Einstein’ın İzafiyet Teorisi’ni kullanarak güneş sistemi dışında yeni bir gezegen keşfetti.

Teknoloji
15 Mayıs 2013 Çarşamba

Tel Aviv Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı ünlü Yahudi fizikçi Albert Einstein’ın ışığın yer çekimi ile bükülebileceğini ispatlayan ünlü İzafiyet Teorisi’ni kullanarak en güçlü teleskopların bile optik olarak saptayamayacağı yeni bir gezegeni ortaya çıkardı.

Söz konusu gezegen ne insan gözüne ne de dünya yörüngesinde dolaşan  dünyanın en güçlü teleskobuna görünemeyecek kadar uzayın uzak bir köşesinde.

Normal optik sistemlerin asla göremeyeceği gezegeni, bilim adamları etrafındaki yıldızların ışık huzmelerine yaptığı yerçekimi etkisinden saptadı.

Tel Aviv Üniversitesi’nden Prof. Tsevi ve doktora öğrencisi Simchon Faigler iki yıldır Einstein’ın İzafiyet Teorisi’ni kullanarak optik olarak saptanması neredeyse imkansız gezegenleri ortaya çıkarmak için uğraşıyorlardı.

Bu keşifle hem İzafiyet Teorisi bir kez daha deneysel olarak ispatlanmış oldu hem de Tsevi, Faigler ve Harvard’dan Avi Loeb yeni gezegen bulma metodolojileri ile tarihe geçtiler.

Albert Einstein’ın yaşadığı yıllarda   sadece kağıt kalemle bulduğu İzafiyet Teorisi günümüzde gelişmiş teknolojinin cihazları sayesinde bir çok kez  deneysel olarak  ispatlandı.

Bunlara en popüler örnek, bugün neredeyse her cep telefonunda olan GPS yön bulma  sistemlerinin çalışmasının ardında izafiyet teorisinin prensiplerinin olması.