Barış haziranda

Adı açıklanmayan İsrailli bir yetkili, Filistin tarafının görüşme masasına yeniden dönmesi için yeni yerleşim bölgeleri inşaatlarının yavaşlatılacağını belirterek haziran ayında İsrail-Filistin barış görüşmelerinin başlayabileceğini söyledi.

Dünya
10 Mayıs 2013 Cuma

Yedioth Aharonot gazetesinin haberine göre ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin her iki tarafın yetkilileri ile yaptığı mekik diplomasisi ilk sonuçlarını verdi, İsrail, yerleşim bölgeleri inşaatlarını yavaşlatma ve gerekirse dondurma konusunda ikna edildi.

İsrailli yetkililer BM’ye yazılı bir deklarasyon göndererek hali hazırdaki yerleşim bölgeleri dışında olan tüm inşaatların yavaşlatılacağını belirtti.

İsrail hükümeti kaleme aldığı yazıda ayrıca, barış masasına oturmak için alınması gereken güvenlik tedbirlerini de BM’ye bildirdi.

ABD ve BM son zamanlarda yaptıkları yoğun diplomatik çabalar ile tarafların  barış masasına geri dönmesi için çalışıyor; Filistin tarafı yeni yerleşim inşaatlarının durdurulması şartını ileri sürerken İsrail tarafı ise Batı Şeria’da hali hazırda yaşayan yerleşimcilerin güvenliği konusunda ön şartlar  istiyor.