SS’lerin torunları Holokost kurtulanları ile buluştu

Alman subayın torunu: “Dedelerimizin yaptıkları için bizi suçlamak doğru değil, ama Holokost’tan kurtulanlar varsa bizim onlara gidip konuşmamız, acılarını hafifletmemiz, yapılanlar için özür dilememiz boynumuzun borcu.” Holokost kurtulanı: “Çok duygusal bir tecrübe idi, bu gece uyuyabileceğimi sanmıyorum”

Kültür
9 Mayıs 2013 Perşembe

2. Dünya Savaşı’nın Nazi SS subaylarının torunlarından oluşan bir dans grubu Kudüs’te Holokost kurtulanları için bir gösteri yaptı. 

YC isimli grubun  8 Mayıs Çarşamba gecesi Kudüs Uluslararası Kongre Merkezi’nde Holokost kurtulanlarına karşı yaptıkları gösteriden sonra duygusal anlar yaşandı. 

Gösteriden sonra kurtulanlar ile bizzat tanışan ve görüşen dansçılar orada olmaktan dolayı memnuniyetlerini dile getirdiler. 

Dansçılardan Peter Davis duygularını şöyle ifade etti:

“Onların bizimle konuşmaları hiç de kolay değil biliyorum, fakat bizi sıcak karşıladıklarını ve özrümüzü kabul ettiklerini söyleyebilirim. Neler yaşadıklarını sözler ile tarif etmek imkansız ama şunu bilmeli ki dünya; artık Almanya’da yepyeni bir nesil var, işte burada dans etmemiz bunun en büyük ispatı.” 

Holokost’ta anne babası ve iki kardeşini kaybetmiş olan 80 yaşındaki Sarah Goldinger ise hislerini şöyle kelimelere döktü: “Son derece karmaşık duygular içindeyim, bu buluşma onlar için de çok zor olmalı, buraya gelip özür dilemelerini anlıyorum ve bu gece uyuyabileceğimi  hiç sanmıyorum”