Hollanda Yahudileri kralı dualarla karşıladı

Willem Alexander’in yeni kral olarak taçlandırılmasını kutlayan milyonlarca Hollandalı ile birlikte ülkenin Yahudi topluluğu bu tarihi olayı özel bir dua ve geleneksel bir kutsama ile kutladı

Kültür
9 Mayıs 2013 Perşembe

 33 yıl tahtta kaldıktan sonra 75 yaşındaki Kraliçe Beatrix, 30 Nisan Salı günü Amsterdam kraliyet sarayında gerçekleşen bir törenle tahtını Willem Alexander’e devretti. 46 yaşındaki Kral Willem Alexander, 1890’dan bu yana Hollanda tahtına çıkan ilk kral sayılıyor.

Yeni kral onuruna İbranice ve Hollandaca hazırlanan özel dua ülkenin farklı taraflarında yaşayan Yahudi toplumlarına ulaştırıldı. Bundan böyle Hollanda Yahudileri her Şabat günü sinagoglarında Şaharit duası sırasında Kral Willem Alexander’i kutsama duasını okuyacaklar.

Hollanda Kraliyet Ailesi’nin selameti için Yahudiler tarafından yüzyıllardır okunmakta olan bu duaya şimdi Kral Willem Alexander, eşi, kızları ve ana Kraliçe Beatrix’in adları ilave edildi.

Kralın taç giydiği günün akşamında Amsterdam’daki antik Portekiz Sinagogu’nda özel bir tören düzenlendi. Kralın onuruna 14 Tora Rulosu özel dualar eşliğinde dolaştırıldı. Tahtı oğluna devreden Kraliçe Beatrix onuruna düzenlenecek veda töreni için 14 Eylül tarihi belirlendi. Ancak bu tarihin Yom Kipur’a denk gelmesi Yahudi toplumunu üzdü. Bu tarihin değiştirilmesi yönünde yapılan başvurular sonuç vermedi. Hollanda Başhahamı Binyamin Jacobs bu konudaki tepkisini, “Yahudiler bir kez daha ait olmadıkları gerçeği ile yüzleşti; maalesef bu da üzücü” sözleri ile dile getirdi.  16.7 milyon nüfusa sahip Hollanda’da yaklaşık 29 bin Yahudi yaşıyor.