En çok aranan dördüncü Nazi tutuklandı

Almanya’da ileri yaşına rağmen tutuklanan Auschwitz gardiyanı büyük ihtimalle hüküm giyecek

Dünya
9 Mayıs 2013 Perşembe

Simon Wiesanthal Merkezi (SWC) ‘2013 En Çok Aranan Nazi Savaş Suçlusu’ listesinde dört numarada yer alan Auschwitz Ölüm Kampı’nın gardiyanlarından Hans Lipschis’in tutuklanmasını memnuniyetle karşıladı. 

93 yaşındaki Lipschis, 1941-1945 yılları arasında 1.100.000’i Yahudi olmak üzere 1.300.000 mahkumun öldürüldüğü Auschwitz’de görev yapmıştı. Alman gazetesi Welt am Sonntag, Lipschis her ne kadar aşçı olarak çalıştığını söylese de kendisinin ölüm kamplarında nöbet tutmakla sorumlu SS-Totenkopf Sturmbann (Ölüm Baş Taburu) bölümünde çalıştığını ortaya çıkardı. 

 Lipschis’in tutuklanması, 2011’de Münih’te Sobibor Ölüm Kampı’nda gardiyanlık yapan Ivan Demjanjuk’un tutuklanmasının emsal alınmasıyla mümkün oldu. Mahkûm edilen ilk Nazi savaş suçlusu Demjanjuk, işlediği suçtan on yıllar sonra bir kanıt sunulmadan, belirli bir suç ve belirli bir kurban olmadan mahkemede hüküm giydi. Bu kararın önemi yasal süreçten kaçabilecek birçok Holokost suçlusunu mahkemeye çıkarmak için hukuksal zemin hazırlamasıydı. Alınan bu karara göre ölüm kampında herhangi bir rolü olan herkes cinayete suç ortağı sayılıyor.

Merkezin Başkanı Dr. Efraim Zuroff, Alman adli yetkililerini ölüm kamplarında rol almış ve üç milyon Yahudi’nin ölümünden sorumlu personele karşı giriştiği bu ilk adımdan dolayı kutladı ve mücadelelerine devam etmelerini umduğunu belirtti. Dr. Zuroff sözlerini, “Son yılların en önemli neo-Nazi davasının başladığı günde Alman yetkililerin tarihin en korkunç ölüm kampının gardiyanını tutuklamasındaki ironi küçümsenemez,” şeklinde sürdürdü. Dr. Zuroff “Suçun üzerinden zaman geçmesi bu katillerin suçunu azaltmaz ve yaşlı olmaları işledikleri gaddarlıklar karşısında onlara bir koruma sağlamaz,” diyerek sözlerine son verdi.