Dünyada antisemitizm yükselişte

Yeni yayınlanan rapora göre antisemit olaylar 2012’de yüzde 30 artış gösterdi

Dünya
9 Mayıs 2013 Perşembe

Küresel antisemitizm raporuna göre 2012 yılında yaşanan antisemit olaylar bir önceki seneye göre yüzde 30 arttı.

200 olayla Fransa’nın başta olduğu listede, Amerika 99, İngiltere 84, Kanada 74 ve Avustralya üç antisemit saldırı ile yer alıyor.

Tel Aviv Üniversitesi tarafından yayımlanan ve Avrupa Yahudi Kongresi’yle ortak çalışılarak oluşturulan rapor 2012’deki artışta üç nedene dikkat çekiyor. Fransa’da Toulouse terör saldırısı ve sonrasındaki genel şiddet olaylarındaki artış 2012’yi 2004’ten beri en yüksek sayıda antisemit olayların yaşandığı yıl yapıyor. İkinci olarak radikal sağcılığın yükseldiği Ukrayna, Macaristan ve Yunanistan gibi ülkelerde partilerin oy almak ve güç toplamak amacıyla yaptıkları söylemlere dikkat çekiliyor.

Macaristan’da, İsrail ve Yahudi karşıtı söylemler sebebiyle şiddet olayları ciddi bir şekilde arttı. Polonya’da da aynı sebeplerden dolayı Yahudi mezarlıklarına ve Holokost anıtlarına karşı saldırılarda artış bildirildi. Son olarak Kasım 2012’de biten Bulut Sütunu operasyonu ile antisemitizmin dünya çapında yükselmesi arasındaki ilişki artışın diğer bir sebebi olarak değerlendiriliyor. 2012’de kayıtlı 273 Yahudi karşıtı olay bulunuyor. Bunlardan yüzde 40’ı öğrenci ve gençlere yönelik gerçekleşti. Olayların 50’si ise silah kullanımı içeriyor.

Buna ek olarak, 100’den fazla sinagog, okullar dahil olmak üzere 59 cemaat binası tahrip edildi, toplamda 89 mezarlık ve anıta saldırı oldu ve 163 özel mülke saldırı düzenlendi.